"Hij was zo mooi, wat een wonderlijk wezen!"

Een team van wetenschappers is erin geslaagd om voor het eerst een reuzeninktvis in zijn natuurlijke omgeving, de bodem van de oceaan, op beeld vast te leggen. Voor de Japanse onderzoeker Tsunemi Kubodera de bekroning van een lange zoektocht.
AP2013

De beelden van het zilverachtige dier met grote zwarte ogen dat uit de duisternis opdoemt, werden vorig jaar in juli gemaakt op een diepte van bijna 1.000 meter in de buurt van de Ogasawara-eilanden in de Stille Oceaan, 1.000 kilometer ten zuiden van de Japanse hoofdstad Tokyo. Het dier was met zijn 3 meter veeleer klein, naar de normen van reuzeninktvissen dan toch. De grootste reuzeninktvis ooit gevangen was 18 meter lang, tentakels inbegrepen.

Het is de eerste keer dat er beelden gemaakt zijn van een reuzeninktvis in zijn natuurlijke habitat, de bodem van de oceaan waar er zeer weinig zuurstof is en het gewicht van het water een enorme druk uitoefent. Er blijft nog veel mysterie rond het leven op de oceaanbodem, omdat onderzoek er haast onmogelijk én onmenselijk is. De beelden zijn gemaakt door de Japanse wetenschapper Tsunemi Kubodera, in samenwerking met de Japanse openbare zender NHK en het Amerikaanse Discovery Channel.

"Wetenschappers en filmcrews hebben vaak geprobeerd een levende reuzeninktvis in zijn natuurlijke omgeving op beeld vast te leggen, maar het is hen nooit gelukt', zei Kubodera. "Met deze beelden hopen we meer te weten te komen over reuzeninktvissen."

Wachten in het donker

De sleutel tot zijn succes was volgens de Japanner het kleine duikbootje, uitgerust met licht dat onzichtbaar is voor zowel mensen-  als inktvisogen. Het andere geheime wapen: stilte. "Als je lawaai maakt en heldere witte lichten gebruikt, zal de inktvis zeker niet in je buurt komen", aldus Kubodera.

Kubodera kroop samen met een cameraman en een piloot in de kleine duikboot en dook naar een diepte van 630 meter. Daar lieten ze een kleine inktvis uit als lokaas. En konden voor de rest niks anders doen dan wachten. "In het pikdonker, met een infraroodlicht dat een mens niet kan waarnemen", vertelde Kubodera.

Het team herhaalde de missie 100 keer en bracht ongeveer 400 uren door in de duikboot voor het eindelijk resultaat boekte. "Ik heb al veel reuzeninktvissen gezien, maar dat waren dode dieren. Dit was de eerste keer dat ik met mijn eigen ogen een zwemmende reuzeninktvis zag. Verbluffend! Dat had ik niet kunnen dromen. Het was zo mooi, zo'n wonderlijk wezen!"

Terwijl de reuzeninktvis dichterbij kwam, begon Kubodera te filmen. Het team volgde de inktvis tot op een diepte van ongeveer 900 meter. Volgens Kubodera ontbraken twee van de acht armen van de inktvis. Hij schat dat de volledige lengte van het dier 8 meter geweest zou zijn met die armen erbij.

AP2013

"Hij zag er nogal eenzaam uit"

Tot voor kort was er nog maar weinig geweten over de reuzeninktvis, die waarschijnlijk schuilgaat achter de Noorse mythe van de "Kraken", een zeemonster dat met zijn reuzententakels de grootste schepen tot zinken bracht en schippers heel wat angst inboezemde. De Kraken duikt ook op in de populaire cultuur, niet zo lang geleden nog in de filmreeks "Pirates of the Carribean".

Kubodera gelooft niet dat de reuzeninktvis tot zulke terreur in staat is. "Een reuzeninktvis leeft een in wezen solitair bestaan, zwemt heel alleen rond in de diepte van de oceaan. Het leeft niet in een groep. Toen ik het dier aankeek, wel, toen zag hij er mij nogal eenzaam uit."