"Hongersnood bedreigt een miljoen Syriërs"

In Syrië dreigen een miljoen mensen niet langer voedselhulp te ontvangen. Dat zegt het World Food Program (WFP), de voedselorganisatie van de Verenigde Naties. Naast het geweld spelen ook de winter en het gebrek aan brandstof de voedselverdeling parten.
AP2013

Het WFP luidt de noodklok. In Syrië leven zowat 1,5 miljoen mensen van voedselhulp van de Verenigde Naties. Door het geweld hebben de hulpverleners van het WFP zich evenwel moeten terugtrekken uit steden zoals Aleppo of Homs en uit de havenstad Tartus. Die haven was erg belangrijk voor het aanvoeren van voedselhulp in Syrië.

Door het geweld dreigen nu een miljoen Syriërs zonder voedsel te vallen. Zelfs als de hulpgoederen het land bereiken, is het door de winter en het gebrek aan brandstof en veiligheid erg moeilijk omdat bij de noodlijdende bevolking te brengen. In totaal zouden vier miljoen Syriërs afhankelijk zijn van buitenlandse hulp.

Volgens de VN zijn er nu al 60.000 doden gevallen in 22 maanden van escalerend geweld in het land. De strijd is nu in een impasse beland. Er is geen of nauwelijks overleg tussen de strijdende partijen.

De voorbije weken hebben de rebellen grote gebieden in het noorden van het land in houden gekregen, maar de superieure bewapening van het regeringsleger leidt ertoe dat het regime de controle over grote steden min of meer kan behouden. Vooral tegen de luchtmacht staan de rebellen (links) vrijwel machteloos. Daarom proberen ze nu enkele luchtmachtbases in te nemen om die dreiging af te wenden.

Een doorbraak -militair noch politiek- lijkt niet meteen in zicht en dus blijft de bevolking verstoken van hulp en hoop.

AP2013

Rellen in vluchtelingenkamp in Jordanië

In Zaatari, een kamp voor Syrische vluchtelingen in Jordanië, zijn rellen uitgebroken. Boze Syriërs zijn er slaags geraakt met hulpverleners en daarbij zouden er zeven gewonden zijn gevallen.

De levensomstandigheden in Zaatari, waar 50.000 Syriërs verblijven, zijn rampzalig door de winter. Het is er erg koud en de voorbije dagen heeft het er hevig geregend waardoor tenten zijn ingestort en het kamp veranderd is in een modderpoel. Er wordt gevreesd voor ziekten, vooral bij kinderen.

In totaal zijn er nu bijna 600.000 Syrische vluchtelingen in de buurlanden Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte. In Syrië zelf zijn er 1,5 tot 2,5 miljoen Syriërs op de vlucht.