Brazzaville is Belgische ambassadeur liever kwijt

De Belgische ambassadeur die uit Congo-Brazzaville voor overleg naar Brussel is geroepen, zal niet meer terug aan de slag kunnen op die post. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) willen de Congolese autoriteiten niet meer dat hij nog ambassadeur in hun land is.

Ambassadeur Jan De Bruyne is geen persona non grata in Brazzaville. "Nog niet", verduidelijkt Reynders, "maar - en ik zal het zeggen in het parlement - ik heb een brief met een vraag dat hij niet meer zou terugkeren naar Congo."

"We zullen contact hebben met onze ambassadeur om te luisteren naar zijn standpunt", zegt Reynders nog, " maar daarna moeten we een oplossing zien te vinden voor een goede samenwerking met Congo."

Ambassadeur Jan De Bruyne had zich tijdens een handelsmissie erg kritisch uitgelaten over de autoriteiten in Brazzaville. De N-VA zag in zijn terugroepen naar Brussel een politieke afrekening omdat De Bruyn tijdens de handelsmissie alleen Nederlands had gesproken, wat dan weer niet naar de zin zou zijn geweest van Franstalige ondernemers.