Dan toch uitspraak na fraudezaak van bijna 5 jaar

Een rechter in Oudenaarde heeft na bijna vijf jaar treuzelen dan toch een uitspraak gedaan in een zaak van brandstoffenfraude. Te ingewikkelde materie, was zijn argument voor de trage gang van zaken.

Vorige maand kwam de rechter in opspraak omdat de uitspraak in de fraudezaak zo lang op zich liet wachten. "Ik heb de zaak gepleit in het najaar van 2008 over verschillende zittingen. Het vonnis wordt maand na maand na maand uitgesteld", klaagde Jan Swennen, een van de advocaten in de zaak, destijds.

Alleen het hof van beroep kon de rechter op de vingers tikken en eventueel aan de kant zetten, maar heeft dat niet gedaan. Uiteindelijk deed de rechter dan toch een uitspraak, na goed vierenhalf jaar.

De dertien beklaagden werden allemaal schuldig bevonden aan belastingontduiking, maar ze kregen geen straf. Ze moeten wel een administratieve boete betalen.

De rechter beseft dat hij er lang over deed, maar vond de materie te ingewikkeld.