De veiligste liedjes onderweg met de auto zijn...

Wie niet zonder muziek kan tijdens het autorijden en graag de risico's op ongelukken beperkt, legt bij voorkeur een cd van Norah Jones op. Dat heeft onderzoek van de London Metropolitan University aangetoond. Het podium wordt vervolledigd door Travie McCoy en Jason Mraz.

Je hoeft niet ver te zoeken naar de elementen die al deze liedjes gemeenschappelijk hebben. Ze zijn rustig van tempo en het aantal hartslagen blijft beperkt tot ongeveer 70 slagen per minuut. In hetzelfde onderzoek werd nagegaan welke soort liedjes de onveiligheid verhogen. Het weinig verrassende antwoord op die vraag: lawaaierige up-temponummers die de hartslag doen stijgen.

Ook werd nagegaan welke invloed verschillende muziekgenres hebben op mannen en vrouwen achter het stuur. Daaruit blijkt dat hiphop vrouwelijke bestuurders agressiever laat rijden.  Mannen zijn geneigd het gaspedaal dieper in te drukken als ze heavy metal door de auto laten galmen. Bij vrouwen is dat dancemuziek.

Onze collega's van Studio Brussel gingen twee jaar geleden ook op zoek naar muziek die het gevaar in het verkeer doet toenemen. Hun eindresultaten komen overeen met de conclusies van de London Metropolitan University.

Top-10 veiligste nummers met de auto

1. Come Away With Me – Norah Jones

2. Billionaire Feat. Bruno Mars – Travie McCoy

3. I’m Yours – Jason Mraz

4. The Scientist – Coldplay

5. Tiny Dancer – Elton John

6. Cry Me a River – Justin Timberlake

7. I Don’t Want to Miss a Thing – Aerosmith

8. Karma Police – Radiohead

9. Never Had a Dream Come True – S Club 7

10. Skinny Love – Bon Iver

lees ook