Griekse premier: "Het glas is halfvol"

De Griekse premier Antonis Samaras klinkt relatief positief over de economische evolutie in zijn land. Samaras zei dat in de Duitse hoofdstad Berlijn, waar hij een onderhoud had met bondskanselier Angela Merkel.

"Ons land levert een enorme inspanning om weer op het juiste spoor te raken, en dat gaat gepaard met veel opofferingen", zei Samaras op een gezamenlijke persconferentie met Merkel. "We proberen onze geloofwaardigheid tegenover de andere Europese landen en tegenover de markten te herwinnen."

Sinds 2010 al overleeft Griekenland op financiële noodleningen van de eurozone en het IMF. In ruil moet Athene een loodzwaar besparingsprogramma uitvoeren. Vooral Duitsland blijft daar als belangrijke geldschieter op hameren.

Voor zijn ontmoeting met Merkel zei Samaras dat het glas nu halfvol is. Hij kwam duidelijk met een optimistische boodschap naar Berlijn.

Vandaag hield Merkel zich op de vlakte. Ze zei benieuwd te zijn om de vorderingen van het Griekse besparingsprogramma te zien. Ze beklemtoonde ook de nood meer economische samenwerking in de Europese Unie. "We hebben nog veel werk voor de boeg", liet ze optekenen.