Hervatting productie Ford Genk onzeker

Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat er woensdag zoals gepland auto's of onderdelen zullen gemaakt worden bij Ford Genk of de toeleveranciers. Op een druk bijgewoonde meeting hebben militanten van de vakbonden bij de toeleveranciers opgeroepen om woensdagochtend de toegang te blokkeren. In dat geval zal ook Ford niet kunnen opstarten.
Boze werknemers bij de stemming maandag.

Bij de bekendmaking van de uitslag van de stemming over het hervatten van de productie, vorige maandag, hadden de neen-stemmers al duidelijk laten weten dat ze zich niet zomaar bij de beslissing van de meerderheid zouden neerleggen. Ze voegen nu de daad bij het woord, en hebben op een meeting voor de personeelsleden van de 4 toeleveringsbedrijven opgeroepen om de toegang naar de 4 fabrieken te blokkeren.

Aangezien een gelijkaardige actie van enkelingen enkele maanden geleden al de totale productie wist lam te leggen bij zowel de toeleveranciers als bij Ford Genk, is het erg waarschijnlijk dat deze grote groep tot hetzelfde in staat zal zijn. De plannen van de ja-stemmers, de vakbonden en de Ford-directie om woensdag 900 wagens te bouwen, mogen zo goed als zeker de prullenmand in.

Hoe dan ook zullen de werknemers van Ford Genk zich allicht wel allemaal aanbieden in het bedrijf. Dan hebben ze immers recht op een technische werkloosheidsvergoeding door overmacht. Hoe het zit met de anderen, is nog onduidelijk. De vakbond zal niet geneigd zijn om de actie als een staking te erkennen, waardoor de actievoerders mogelijk met lege handen komen te staan.