Noodfonds ESM haalt voor het eerst geld op

Het permanente Europese noodfonds ESM heeft twee miljard euro opgehaald door de uitgifte van obligaties op korte termijn. Het is de eerste keer dat het fonds op de internationale kapitaalmarkt verschijnt.

Het ging om een totaal van twee miljard euro op drie maanden. Dat levert een rente op van gemiddeld 0,0324% of anders gezegd, zo goed als niets. 

Met de opbrengst worden een aantal "bonds" vervangen van het tijdelijke noodfonds EFSF, dat voortaan geen papier meer zal uitgeven. Het is voor het eerst dat het ESM (European Stability Mechanism) geld ophaalt op de kapitaalmarkt. Samen ondersteunen die twee fondsen eurolanden met financiële moeilijkheden zoals Griekenland, Ierland, Portugal en ook de kwakkelende Spaanse banksector.

Opvallend is dat Japan mee obligaties van het ESM heeft gekocht. Voor hoeveel is niet bekend. De regering in Tokio stapt mee in de operatie omdat ze de stabiliteit van de wisselkoers van de euro en de Japanse yen wil ondersteunen.

AP2012

Meer kapitaal van EIB voor investeringen

De geplande kapitaalverhoging van 10 miljard euro voor de Europese Investeringsbank (EIB) in Luxemburg is goedgekeurd door de 27 lidstaten van de EU. 

Met die verhoging kan de bank van de Europese instellingen de volgende drie jaar voor 60 miljard euro extra leningen verstrekken om groei en banen in Europa te stimuleren. Dat zal gebeuren in innovatie en opleiding, kmo's, duurzame energie en infrastructuur.

Het bedrag komt bovenop de 50 miljard euro die de EIB jaarlijks uitleent. De kapitaalverhoging was in juni vorig jaar afgesproken tijdens het Groeipact voor de EU. Dat pact omvat ook de uitgifte van obligaties voor projecten in infrastructuur en energie en het inzetten van 55 miljard euro van structurele fondsen die tot nu toe niet gebruikt werden.

AP2009