Recordtemperaturen in Australië houden aan

In Australië wijst de thermometer al dagenlang 42 graden en meer aan, een record volgens de nationale weerkundige dienst. In verschillende deelstaten woeden felle bosbranden.
AP2013
Bosbrand in New South Wales

Hittegolven in Australië zijn geen uitzonderlijk fenomeen deze tijd van het jaar, het is er immers volop zomer. Maar nu is het zelfs voor de Australiërs al een tijdje extreem warm. Voor vandaag zijn temperaturen tot 45 graden voorspeld. In Sydney, in New South Wales, zou het met 42 graden of meer de op twee na heetste dag van de voorbije 150 jaar worden.

De recordtemperaturen, in combinatie met krachtige wind, veroorzaken in verschillende deelstaten zware bosbranden. Het zwaarst getroffen is het eiland Tasmanië, voor de zuidkust van het Australische vasteland. Daar zijn het afgelopen weekend honderd huizen afgebrand. Verschillende mensen waren een tijdje vermist, maar bleken onderdak gevonden te hebben bij familie of vrienden. Op Tasmanië is al 30.000 hectare land in de as gelegd.

Ook in New South Wales woeden meer dan 100 branden. Deelstaatpremier Barry O'Farrell waarschuwt dat het brandgevaar nog nooit zo groot geweest is. Verschillende gebieden hebben een "catastrofale" alarmfase bereikt: als er brand uitbreekt, zal die erg snel en oncontroleerbaar om zich heen grijpen. Inwoners wordt verzocht veiliger oorden op te zoeken. Er zijn nog andere voorzorgsmaatregelen: vuurtjes op campings zijn verboden en de nationale parken zijn gesloten. Duizenden brandweermannen en tientallen blusvliegtuigen staan klaar om in te grijpen.

De Australische weerkundige dienst heeft intussen gemeld dat de eerste zes dagen van 2013 met hun gemiddelde landelijke temperatuur in de top 20 van warmste dagen ooit gemeten beland zijn. Het is ook de eerste keer dat 5 dagen na elkaar een gemiddelde landelijke temperatuur van meer dan 39 graden opgemeten is.