Vlaamse zenders klinken voortaan even luid

Wie vanaf morgen zapt tussen de verschillende Vlaamse televisiezenders, zal niet langer het geluidsniveau van zijn televisietoestel moeten bijstellen. Alle zenders zullen voortaan even luid klinken. Dat zijn de mediagroepen VMMa, SBS en VRT overeengekomen.

Om het luistercomfort van de tv-kijkers te verbeteren, bouwden de Vlaamse omroepen hun uitzendketens om met "loudness-processors". De mediagroepen spraken onderling af welke geluidsniveaus de programma's mogen hebben. De processors zorgen ervoor dat het geluid het maximumniveau niet overschrijdt mochten er toch nog onregelmatigheden zijn.

De televisieprogramma's op Eén, VTM, VIER, Canvas, 2BE, Vijf, Ketnet/Op 12, Vitaya, VTMKZOOM en Jim klinken vanaf woensdag dus gemiddeld even luid. Hetzelfde geldt voor de reclameboodschappen, aankondigingen, speciale effecten en live muziek.

Het geluid blijft echter wel dynamisch, verzekeren de drie mediagroepen. "Een ontploffing in een actiefilm zal nog steeds tot zijn recht komen en niet platgedrukt worden."