78 auto's mogen de parking van Ford Genk verlaten

Bij Ford Genk is de band na de productie van 78 auto's opnieuw stilgevallen. Door een blokkade bij de toeleveranciers zijn er geen onderdelen meer. Na de ochtendploeg is nu de middagploeg de autofabriek binnengegaan. Maar ook die ploeg kan geen auto's produceren. Nu er 78 auto's van de band zijn gerold, mogen er ook 78 de parking van Ford Genk verlaten.

 Zo'n 95 procent van de Ford-werknemers was vanmorgen komen opdagen, zo maakt de directie bekend. "Zij zullen worden betaald voor de gepresteerde uren."

Door een blokkade kon het personeel pas na enige tijd aan de slag. Maar er was bij de onderdelen maar weinig voorraad. Terwijl er op een dag normaal gezien 1.000 wagens van de band rollen, stokte de productie nu na 78 auto's.

Bij de toeleveringsbedrijven wordt immers niet gewerkt. Daar voerden deze ochtend vroeg zo'n 250 mensen actie. De meerderheid van de middagploeg is ook opgedaagd om te werken, maar die mensen kunnen niet werken omdat er nog altijd geen onderdelen zijn. Wellicht zullen de toeleveranciers niet meer werken en kan er dus ook niet meer aan de slag gegaan worden in de Ford-fabriek zelf.

Bij het toeleveringsbedrijf SLM heeft de directie overlegd met de actievoerders, in de hoop om de productie opgestart te krijgen. Maar die gesprekken hebben niets opgeleverd. Dat veroorzaakt wrevel bij de werkwilligen.

Bonden verdedigen het akkoord

Eergisteren had een nipte meerderheid van de Ford-werknemers ervoor gekozen om vandaag het werk te hervatten. Maar bij de bekendmaking van de uitslag hadden de neen-stemmers al duidelijk laten weten dat ze zich niet zomaar bij de beslissing van de meerderheid zouden neerleggen.

Gisteravond riepen de militanten van de vakbonden bij de vier toeleveranciers van Ford op om de toegang naar de fabrieken te blokkeren. Vanochtend vroeg voegden ze de daad bij het woord.

"Ik heb neen gestemd, maar ik wil wel werken. Wat moet je doen? De rekeningen moeten ook worden betaald", zegt een vrouw. Wie niet aan de slag gaat, heeft ook geen recht op stakersgeld.

De vakbonden verdedigen het akkoord nu het nipt is goedgekeurd. Met het akkoord krijgen de werknemers een premie van 40 procent bovenop hun loon om de komende drie maanden de productie te hervatten. De vakbonden hopen dat ze zich de komende weken kunnen focussen op de onderhandelingen over een sociaal plan bij de sluiting.

78 auto's mogen in principe parking verlaten

Vanmorgen hebben de werkwilligen 78 auto's kunnen produceren en dat wil zeggen dat er evenveel auto's nu de parking van Ford Genk mogen verlaten. Dat is zo opgenomen geweest in het akkoord tussen vakbonden en directie.

"Eerst zullen de klanten worden bediend die al het langst moeten wachten", zegt Ford-woordvoerder Jo Declercq. "De Ford-verdelers behouden het initiatief om hun klanten voort te informeren over de situatie. Intussen zoeken zij voor iedere klant afzonderlijk naar oplossingen."

Op de parking van Ford Genk staan momenteel 7.000 afgewerkte auto's. De vakbonden willen die sinds oktober niet meer vrijgeven.

Meest gelezen