"Herman Schueremans doet aan nestbevuiling"

"Ik bewonder Herman zijn creativiteit en gedrevenheid als concertorganisator. Maar wat hij nu zegt over het werk in de commissies is een vorm van nestbevuiling die ik echt betreur." Dat zegt Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) over de kritiek van afscheidnemend Vlaams parlementslid Herman Schueremans (Open VLD) in "De ochtend".

Schueremans, die na acht jaar vertrekt uit het Vlaams Parlement, formuleerde vanochtend forse kritiek op de werking van het parlement. Zo was hij scherp voor het werk in de commissievergaderingen: "Ik heb echt wel betere dingen te doen dan in een commissie te zitten waar het soms was als in een café waar degene die ergens het minst over weet, begint te praten. Dan was mijn goesting al lang over", zei Schueremans.

Jan Peumans heeft gereageerd op die uitlatingen. "Herman heeft Vlaanderen en Werchter muzikaal op de kaart gezet. Maar de gedrevenheid en creativiteit die hij had als concertorganisator, heeft hij nooit in het parlement getoond. Het is dan ook spijtig dat hij het werk in de commissies vergelijkt met cafépraat", klinkt het. "Bovendien komt die kritiek dan van iemand die zelf maar 7 procent aanwezig was in die commissies."

Peumans denkt dat Schueremans zich met zijn uitspraken "vergaloppeerd heeft". "Dit soort uitspraken kun je beter thuis laten."

"We noemden Herman Schuer "het hologram""

"Laat ons de evaluatie van het werk in de commissies overlaten aan de mensen die er wel actief in zijn of waren", sluit SP.A-fractieleider Jan Van Malderen zich aan bij de woorden van Peumans. Hij beklemtoont dat de commissies wél zinvol werk leveren en dat er op een ernstige manier gediscussieerd wordt.

"Schueremans is wel heel laat tot het inzicht gekomen dat de politiek niet zijn ding was', zegt Van Malderen. "Hij is door zijn andere activiteiten nu eenmaal minder betrokken geraakt bij het parlement. Maar dat hij het werk in de commissies vergelijkt met cafépraat, is jammer. Mijn ervaring is dat er in die commissies wél ernstig gewerkt wordt. Dat is heus geen praatbarak en het is jammer dat Schueremans dat beeld ophangt van de commissies."

Ook Bart Caron (Groen, foto) beaamt dat Herman Schueremans niet vaak in het parlement te zien was. "We noemden Herman Schuer het "hologram"", reageert hij op Twitter. "Een kwartier voor de stemmingen "verscheen" hij plots in de plenaire. Zijn gemiddelde aanwezigheid per week: 1 uur."

Nieuwe parlementsleden niet mals voor Schueremans

In het Vlaams Parlement hebben vandaag overigens drie nieuwe leden de eed afgelegd, onder wie Jo De Ro (Open VLD), die Herman Schueremans opvolgt. De anderen zijn Bjön Rzoska (Groen), de vervanger van Filip Watteeuw, en Marius Meremans (N-VA), de vervanger van Lieven Dehandschutter. Ook zij reageerden verontwaardigd op de uitspraken van Herman Schueremans.

"Ik was tamelijk verbolgen dat iemand die acht jaar in het parlement heeft gezeten op die manier afscheid neemt", zegt Rzoska. "Als je dan ook kijkt naar zijn aanwezigheid in de commissies -zeven procent-, terwijl hij een kleine 400.000 euro heeft geraapt in acht jaar, dan vind ik dat zeer cynisch."

Meremans noemt Schueremans' kritiek "zeer ongepast". "Ga niet acht jaar een parlementaire wedde opstrijken om daarna te zeggen: "Het is eigenlijk een café"."