"Lincoln" met 10 nominaties topfavoriet voor Bafta's

"Lincoln" is de topfavoriet voor de Bafta's met 10 nominaties. Amerikaanse films domineren de nominaties voor de Britse filmprijzen. In de categorie beste film nemen "Argo", "Life of Pi", "Lincoln", "Zero dark thirty" en "Les misérables" het tegen elkaar op .
All Rights Reserved2011

"Lincoln" (grote foto), de biografische film van Steven Spielberg over de 16e president van de Verenigde Staten, is ook genomineerd in de categorie voor beste acteur (Daniel Day-Lewis) en in de categorieën beste acteur in een bijrol (Tommy Lee Jones) en beste actrice in een bijrol (Sally Field).

De musicalbewerking "Les misérables" en de boekverfilming "Life of Pi" zijn allebei 9 keer genomineerd. De Bondfilm "Skyfall" heeft 8 nominaties, onder meer voor beste Britse film en beste acteur in een bijrol (Xavier Bardem). "Argo" van en met Ben Affleck is 7 keer genomineerd. Affleck kan zowel als acteur als als regisseur worden gelauwerd voor zijn film over de ontsnapping van 6 Amerikanen uit de ambassade in Teheran op 4 november 1979.

Emmanuelle Riva ("Amour"), Helen Mirren ("Hitchcock"), Jennifer Lawrence ("Silver linings playbook"), Jessica Chastain ("Zero dark thirty") en Marion Cotillard ("Rust and bone") maken kans op de prijs voor beste actrice.

In de categorie beste acteur zijn Ben Affleck ("Argo", foto in tekst), Bradley Cooper ("Silver linings playbook"), Daniel Day-Lewis ("Lincoln"), Hugh Jackman ("Les misérables") en Joaquin Phoenix ("The master") genomineerd.

Michael Haneke ("Amour"), Ben Affleck ("Argo"), Quentin Tarantino ("Django unchained"), Ang Lee ("Life of Pi") en Kathryn Bigelow ("Zero dark thirty") kunnen de award voor beste regisseur krijgen.

De Bafta Awards worden uitgereikt op zondag 10 februari. Stephen Fry zal de prijsuitreiking presenteren.

AP2012