"Urgentiegevoel bij sociale partners is niet zo groot"

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) erkent dat wijzigingen in het arbeidsmarktbeleid erg traag gaan, ondanks de vele uitdagingen. Ze legt de verantwoordelijkheid bij vakbonden en werkgevers.

"2012 was een verloren jaar": de kritiek van VDAB-topman Fons Leroy in De Morgen is niet mals. De Coninck ontkent dat evenwel in "De ochtend" op Radio 1. "De regering heeft wel degelijk maatregelen genomen, maar het gaat met kleine stapjes."

De Coninck erkent wel dat de hervormingen traag gaan. "De uitdagingen van de toekomst zijn talrijk. We hebben sinds de jaren 50 een huis gebouwd, maar we merken nu dat het huis wel groot is, maar het is niet meer aangepast aan de toekomst."

"En als je dingen wil veranderen aan het huis, dan gaat dat traag. Want je moet er tegelijk ook kunnen blijven in wonen", zo trekt ze de metafoor door. "En als je een steen eruit trekt, heeft dat gevolgen voor het hele huis."

"Neem het voorstel van Leroy om vorming te geven aan werknemers in periodes van economische werkloosheid: zelfs zo'n discussie kost enorm veel tijd."

"Mensen zijn bang om te verliezen"

De Coninck geeft de sociale partners een tik, nu het overleg in een impasse verzeild lijkt. "Mensen zijn bang om te verliezen, maar ze zien niet wat ze in de plaats krijgen. Bij de vakbonden en de werkgevers zitten er veel oudere mensen, die te veel naar het verleden kijken en te weinig naar de toekomst."

"We hebben frisse ideeën nodig voor de vele uitdagingen van de toekomst, maar het urgentiegevoel bij de sociale partners is niet zo groot."