Afkeurende reacties op stemming Denderleeuw

De voorzitters van de Vlaamse partijen reageren ontgoocheld tot ongerust op de gebeurtenissen in Denderleeuw. Volgens de lokale CD&V- en N-VA-fractie is er echter geen vuiltje aan de lucht. "Het cordon sanitaire is niet doorbroken", luidt het daar.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback noemt de vorming van het schepencollege in Denderleeuw met de gedoogsteun van Vlaams Belang "een slechte zaak, zowel voor de politiek als voor Denderleeuw." Hij vond de geheime stemming "een droevig spektakel".

"Ik kan begrijpen dat men wil besturen zonder de grootste partij, dat gebeurt ook in andere gemeenten, maar niet dat de andere partijen er niet in slagen een meerderheid te vormen en een beroep moeten doen op een partij zoals Vlaams Belang", luidt het. "Er is geen inhoudelijke lijn, wat een slechte zaak is voor iedereen in Denderleeuw", aldus Tobback.

"Voorproefje van verkiezingen in 2014?"

"Blijkbaar was de drang naar de macht groter dan de wil die je van democratische partijen mag verwachten om tot een akkoord te komen. Het zou interessant zijn om te weten wat er bij N-VA en CD&V precies gespeeld heeft", zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

Eenzelfde geluid valt te horen bij Groen-voorzitter Wouter Van Besien, die "ongerust" is "over de scheuren in het cordon sanitaire die zich in verschillende gemeenten voordoen". Van Besien lanceert meteen ook een oproep naar de partijvoorzitters van N-VA en CD&V. "Ik vraag partijvoorzitters Wouter Beke en Bart De Wever om klaarheid te scheppen omtrent hun strategie voor de moeder aller verkiezingen in 2014. Zullen zij dan ook de optie openhouden om eventueel te besturen met gedoogsteun van de racistische partij Vlaams Belang?"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zei in "De ochtend" dat die ongerustheid "volstrekt niet nodig" is. "Op Vlaams niveau is mijn redenering dezelfde als op lokaal niveau. Vlaanderen heeft ook een stabiel beleid nodig. Als zo'n beleid moet rekenen op gedoogsteun, is dat niet mogelijk. Ik ga ervan uit dat we in Vlaanderen in 2014 een stabiele regering hebben die niet moet rekenen op gedoogsteun."

"Belang kleurde enkel een bolletje"

Volgens de lokale mandatarissen van CD&V en N-VA is er in Denderleeuw alvast geen probleem. "We hebben geen handtekeningen van Vlaams Belang nodig gehad en hebben met hen ook geen bestuursakkoord afgesloten", stelt N-VA-lijsttrekker Erna Scheerlinck.

"Het enige wat Vlaams Belang heeft gedaan, is een bolletje kleuren op een geheime stemming. Daarbij stemmen zij op wie ze willen en dat kunnen ze al twintig jaar doen overal in Vlaanderen." Nog volgens de N-VA is er niet met Vlaams Belang gepraat. "We hebben altijd gezegd dat we het cordon niet doorbreken."

Volgens Jan De Nul (CD&V) ging het om een democratische stemming, zoals staat in het gemeentedecreet, omdat er tegen 24 december geen bestuursmeerderheid was.