Antwerpen gaat de strijd aan met de "patsers"

Het Antwerpse parket en de politie binden de strijd aan met zogenoemde "patsers". Het gaat dan om jonge mannen die met dure auto's rondrijden, hoewel ze geen vast inkomen hebben.

De bedoeling van het proefproject "Patsers" is om na te gaan of de dure spullen niet zijn gekocht met crimineel geld. Want vaak hebben de jongeren in kwestie geen fatsoenlijk werk of inkomen. Volgens Het Laatste Nieuws zijn intussen al tien dossiers opgestart en is van een viertal jongeren de auto in beslag genomen. Het parket wil dat niet bevestigen.

Het proefproject is een half jaar geleden gelanceerd op vraag van toenmalig burgemeester Patrick Janssens (SP.A). Het loopt nog maar in enkele buurten van Antwerpen. De overlast die de jongeren soms veroorzaken, zoals luide muziek en roekeloos rijgedrag, lag mee aan de basis van de beslissing om actie te ondernemen.

Strikt juridisch gezien gaat het om een witwasonderzoek. Zo moeten wijkagenten de recherche tippen over jongeren die rondrijden in extreem dure wagens, hoewel hun familie amper rondkomt en ze geen vast inkomen hebben. Op basis van de witwaswetgeving start het parket dan een onderzoek naar zogenaamd "zichtbaar crimineel vermogen".

"Het is eigenlijk een kortdurend financieel onderzoek, waarbij er wordt gekeken of het kan. En het kan ook dikwijls. Het is niet zo dat het altijd via misdaadgeld komt. Maar dat onderzoeken we dus kort", zo vat procureur Herman Dams het samen. De jongere krijgt met andere woorden de kans om aan te tonen dat hij de auto met eerlijk verdiend geld heeft gekocht. Kan hij dat niet, dan wordt de wagen in beslag genomen.

press photo, do not use for advertising purposes