Australische weermannen hebben extra kleuren nodig

De bosbranden in Australië nemen gigantische proporties aan en aan de basis liggen de hoge temperaturen die het land al weken teisteren. Die hitte stelt de Australische meteorologen voor een technisch probleem, want er zijn te weinig kleuren om de hitte op de kaart aan te duiden.

De weerkaarten die het Bureau of Meteorology gebruikt, houden rekening met een maximumtemperatuur van 50 graden celsius. Omdat er gevreesd wordt voor nog meer hitte hebben de weermannen twee nieuwe kleuren geïntroduceerd.

Een donkerpaarse kleur moet temperaturen tussen 50°C en 54°C voorstellen en mocht het nog heter worden, dan zal er een roze kleur te zien zijn op de weerkaarten. De beslissing van het Bureau of Meteorology blijkt verstandig, want de donkerpaarse kleur wordt intussen gebruikt voor volgende week maandag.

Als die prognose klopt, zal het absolute warmterecord in Australië worden gebroken. Dat record stamt uit 1960 toen het kwik rond Oodnadatta Airport steeg tot 50,7°C.

lees ook