Eric Van Zele en Eric Everard zijn Managers van het Jaar

De lezers van de magazines Trends en Tendances hebben Eric Van Zele van Barco en Eric Everard van Artexis uitgeroepen tot Managers van het Jaar. Van Zele heeft Barco uit het moeras getrokken en Everard is bekend van grote beurzen en salons.

Net zoals elk jaar heeft een jury van ondernemers en redacteurs van Trends/Tendances in samenwerking met Kanaal Z en de Vlaams Management Associatie (VMA) een selectie gemaakt van kandidaten voor de bekroning. Daaruit konden de lezers een keuze maken.

Daarbij waren onder meer Alain Bernard van baggerbedrijf Deme, Patrik De Haes van ThromboGenics, Luc Tack van Picanol en Johnny Thijs van Bpost. Het waren uiteindelijk Eric Van Zele, de CEO van het beeldvormingsbedrijf Barco uit Kortrijk, en Eric Everard, oprichter van Artexis, die met de pluimen gingen lopen.

Van Zele krijgt lof voor de manier waarop hij de voorbije jaren Barco uit het moeras naar nieuwe successen heeft gebracht. Daarvoor had hij al met succes Pauwels Trafo geherstructureerd en werkte hij 27 jaar lang voor Raychem.

De man van de ommekeer

Toen Eric Van Zele begin 2009 CEO werd van Barco (Belgian American Radio Corporation), kampte het bedrijf met een dalende omzet en zware concurrentie in hoogwaardige nichemarkten. Twee jaar tevoren was Barco uit de Bel-20-index gegooid omdat de beurskapitalisatie te klein was geworden.

Van Zele zette fors het mes in de kosten. Zo werden bonussen beperkt en overtollige stocks goedkoop verkocht. Strategisch richtte Barco zich nu ook en met succes op het middensegment. Tegelijk werd de klemtoon opnieuw gelegd op de kernactiviteiten: digitale cinema, medische beeldvorming en projectie- en controlesystemen voor grote ondernemingen. 

De ommekeer weerspiegelt zich in de beurskoers. Begin 2009 noteerde Barco op Euronext Brussel op 10 euro, nu is dat meer dan 53 euro. De belangrijkste aandeelhouders van Barco zijn de Gimv (9,4%) en het Amerikaanse investeringsfonds Templeton Investment Counsel LLC (5%). De meeste aandelen zitten op de beurs. Bij Barco werken 3.507 mensen.

Eric Everard van Artexis is ook Manager van 2012

Aan Franstalige kant ging de titel dit jaar naar Eric Everard, de oprichter en topman van Artexis, organisator van beurzen, salons en tentoonstellingen. Everard is 48 en komt uit Brussel.

Zijn bedrijf is een gigant in het expo-gebeuren in ons land. Everard startte met het Salon van de Student en werkte ook een tijdje voor Reed Elsevier.

In '97 richtte hij Artexis op dat nu onder meer Flanders Expo in Gent, Antwerp Expo, Namur Expo en het Palais des Congrès in Namen beheert, evenals twee expohallen in Zweden.

Everard is bekend als organistor van beurzen zoals Eurantica, Countryside en de Belgian Boat Show.