Ex-gevangenen van Abu Ghraib krijgen geld

Het Amerikaanse bedrijf L-3 Services heeft meer dan 5 miljoen dollar moeten betalen aan 71 mensen die in de gevangenis van Abu Ghraib hebben vastgezeten. De advocaten troffen een schikking met de ex-gevangenen na klachten over de ondervragingsmethodes.
AP2006
Iraakse soldaten namen in 2010 de controle over de gevangenis over van de VS.

Het bedrijf was door het Amerikaanse leger aangezocht om te helpen bij de ondervraging van de verdachten in de gevangenis in de buurt van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Volgens de klachten van de 71 ex-gevangenen hebben werknemers van L-3 Services meegewerkt aan foltering en mishandeling tussen 2003 en 2007. Het bedrijf leverde onder meer tolken. Gevangenen getuigden over verkrachtingen, slagen en intimidatie met geweren bij de ondervragingen.

De advocaten van het bedrijf en die van de gevangenen hebben in oktober vorig jaar een schikking getroffen. Het bedrijf moest daardoor meer dan 5 miljoen dollar betalen als schadevergoeding aan de ex-gevangenen. De schikking is nu pas aan het licht gekomen door het persbureau AP, dat de documenten kon inkijken.

In 2004 ontstond er wereldwijde verontwaardiging toen er foto's uitlekten van zware mishandelingen en vernedering van gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis (archieffoto). De gevangenis is nu vernieuwd, is hernoemd tot Centrale Gevangenis van Bagdad, en in 2010 heeft de VS de beveiliging ervan overgedragen aan de Iraakse ordediensten.

In de loop van dit jaar komt een tweede Amerikaans bedrijf voor de rechter voor de foltering van gevangenen in Abu Ghraib.