Grootschalige gevangenenruil in Syrië

De Iraanse staatstelevisie meldt dat de Syrische rebellen 48 Iraanse gevangenen hebben vrijgelaten. In ruil moet het Syrische regime 2.130 gevangenen in vrijheid stellen.

De 48 Iraniërs werden in augustus door de Syrische rebellen gevangengenomen (foto). Volgens de opstandelingen ging het om leden van de Iraanse Revolutionaire Garde en waren ze naar Syrië gekomen om het leger van president Bashar al-Assad bij te staan.

Volgens Iran, een bondgenoot van het Assad-regime, waren de gijzelaars pelgrims die op weg waren naar een sjiitisch heiligdom in Damascus.

De 2.130 mensen die door de regering worden vrijgelaten, zijn Syrische burgers. Maar er zijn ook een paar Turken en enkele burgers uit andere landen bij. Het is nog niet bevestigd dat ze effectief zijn vrijgelaten. Volgens een Turks nieuwsagentschap hebben de Turkse en Qatarese autoriteiten mee onderhandeld om de gevangenenruil rond te krijgen.

AP2012