Jack Lew wellicht op Financiën in de VS

In de Verenigde Staten wordt Jack Lew, nu stafchef van het Witte Huis, wellicht de nieuwe minister van Financiën. Lew volgt dan de bekende Timothy Geithner op, die had aangekondigd slechts één ambtstermijn op Financiën vol te willen maken.
2012 AP

Heel zeker is het nog niet, maar anonieme bronnen binnen de administratie van president Barack Obama geven aan dat Lew (foto bovenaan) de moeilijke post van Financiën krijgt. De voorbije dagen waren die bronnen ook al correct bij de voorspelling wie Defensie en de geheime dienst CIA zou beheren in de nieuwe regering van Obama.

De 57-jarige Jacob (Jack) Lew is een vertrouweling van president Obama. Sinds begin vorig jaar is hij stafchef van het Witte Huis en daarvoor werkte hij lange tijd op allerlei federale overheidsposten, voor Obama en voor voormalig president Bill Clinton. Lew heeft ook ervaring bij de grootbank Citigroup.

De voorbije maanden speelde hij een belangrijke rol bij de begrotingsgesprekken tussen het Witte Huis en het Congres. Lew ligt goed bij zowel de Democraten als de Republikeinen en waarnemers verwachten niet dat zijn benoeming door de Senaat een groot probleem zal vormen.

Jack Lew is een praktiserende jood die niet werkt op de sabbat. Politiek geldt hij als gematigd en pragmatisch met een goede dossierkennis van financiële aangelegenheden.

Als de Senaat groen licht geeft, zal Lew Timothy Geithner (foto in tekst) opvolgen als minister van Financiën. Geithner, een voormalig topman van de Federal Reserve Bank van New York, heeft de voorbije vier jaar veel energie gestoken in het terugdringen van de financiële crisis en niet zonder succes. Geithner had al lang laten verstaan dat hij het nu wat rustiger wil gaan doen en wil terugkeren naar de privésector.

Chris Usher Photography2012