Kinkhoest is aan opmars bezig in Vlaanderen

Vorig jaar zijn in Vlaanderen 361 gevallen gemeld van kinkhoest. Dat is een verdubbeling tot een verdrievoudiging in vergelijking met de voorgaande jaren. Het is ook het hoogste cijfer dat sinds 1995 is opgetekend.

Kinkhoest is een infectieziekte, veroorzaakt door een bacterie, die gepaard kan gaan met hevige hoestbuien. De erg besmettelijke ziekte is al langer aanwezig in de provincie Antwerpen, maar breekt nu ook door in de andere Vlaamse provincies, zo meldt kinkhoest-specialist Koen De Schrijver.

Dat het aantal gevallen stijgt, komt voor een deel omdat kinkhoest beter wordt opgespoord. Ook speelt mee dat het huidige vaccin nog niet helemaal is afgestemd op nieuwe stammen van de kinkhoestbacterie die nu circuleren. "3 tot 5 jaar volstaat om terug vatbaar te worden voor kinkhoest", aldus De Schrijver. De ziekte is vooral voor baby's gevaarlijk en in zeldzame gevallen dodelijk.

Advies is dat jonge ouders zich kort na de geboorte van hun baby laten vaccineren. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil ook aanstaande ouders aanmoedigen om zich te laten vaccineren. Jonge en aanstaande ouders krijgen het vaccin trouwens voor een groot stuk terugbetaald. Ook artsen en verpleegkundigen die in nauw contact komen met jonge kinderen, moeten zich regelmatig laten vaccineren, best om de 5 jaar, zegt De Schrijver.

"Het is sowieso aangewezen dat jonge ouders kort na de geboorte zich laten vaccineren tegen kinkhoest, dat geldt ook voor de andere kinderen in het gezin, de grootouders en alle anderen die courant contact hebben met jonge kinderen", besluit de arts.