Mursi bemiddelt tussen Palestijnse groepen

De Egyptische president Mohammed Mursi heeft vandaag in Caïro een ontmoeting met Mahmoud Abbas, de leider van Fatah, en Khaled Meshaal, de leider van Hamas. Mursi wil eenheidsgesprekken op gang krijgen tussen de Palestijnse fracties.
AP2011
Meshaal (links) en Abbas (rechts) bij de onderhandelingen in Caïro in 2011.

Egypte bemiddelde in 2011 al in een deal die het pad moest effenen voor een gezamenlijke interimregering en verkiezingen in 2012. Die onderhandelingen werden echter stopgezet.

Een akkoord tussen Hamas, dat de Gazastrook controleert, en Fatah, dat de leiding heeft in de rest van de Palestijnse gebieden, moet een punt zetten achter een jarenlang en soms gewelddadig conflict.

De verhoudingen tussen de twee groeperingen raakten verzuurd nadat Hamas de parlementsverkiezingen in 2006 had gewonnen. In juni 2007 greep Hamas de macht in de Gazastrook. Abbas' Fatah-partij bleef regeren over de Westelijke Jordaanoever. Israël, de EU en de VS beschouwen Hamas als een terroristische organisatie.

Onlangs waren er nog voorzichtige toenaderingspogingen. Zo werd tijdens het feest van Hamas' 25e verjaardag, begin december, gepleit voor verzoening met Fatah. Ook Abbas riep begin december, na de statusverhoging voor de Palestijnen bij de Verenigde Naties, op tot eenheid.