Schueremans: "Ik heb wel betere dingen te doen"

Concertorganisator Herman Schueremans is in "De ochtend" weinig positief over zijn 8 jaar als Vlaams parlementslid voor Open VLD. "Ik heb echt wel betere dingen te doen elke dag dan in een commissie te zitten waar het eraan toe gaat als in een café."

Schueremans, die sinds 2004 een zitje had in het Vlaams halfrond, stond niet meteen bekend als de meest bedrijvige parlementariër. Hij geeft ook toe dat al snel duidelijk was dat de combinatie met zijn drukke job als concertorganisator moeilijk was. "Ik heb al een heel krappe agenda waarin ik alles plan uur per uur, als dan iets wordt uitgesteld, haal ik het niet."

De Open VLD'er zegt dat hij er in het eerste jaar nog met "naïeve ijver" aan begonnen is, "maar na een aantal maanden begon ik verkeerde beslissingen te nemen in mijn bedrijf. Ik was heel snel verkeerd bezig", aldus Schueremans, die desondanks toch meer dan 8 jaar gebleven is.

"Waarom ik niet sneller gestopt ben? Omdat je altijd denkt dat het gaat verbeteren. Omdat er heel wat mensen zeiden dat het Vlaams Parlement geen lagere school is waar je 's morgens en 's avonds moet "pointeren". En omdat er in het parlement ook wat mensen zouden moeten zitten die het bedrijfsleven van binnenuit kennen."

"Zeg, madammeke..."

Schueremans vindt ook dat hij toch een bijdrage heeft geleverd aan enkele verwezenlijkingen. "Ik heb, samen met de anderen in de commissie Cultuur, toch een en ander kunnen laten bewegen in de cultuur- en de jeugdsector", klinkt het. Al was de Open VLD' er maar op 7 procent van de vergaderingen aanwezig, zo blijkt. Maar daar gaat hij liever niet op in. "Zeg, madammeke...", is zijn reactie in "De ochtend".

"In de plenaire zitting was ik wel regelmatig aanwezig, 85 procent, denk ik. Ja, in de commissie, als het de moeite niet was in mijn ogen, dan ging ik niet. Ik heb echt wel betere dingen te doen elke dag dan in een commissie te zitten waar het -niet altijd, maar soms wel- het verhaal was van een café waar het diegene was die er het minste van wist die begon te praten, en dan diegene die er iets meer van wist, enzoverder. Dan was mijn goesting al lang over."

"Er wordt heel goed werk geleverd in het Vlaams Parlement, laat me dat vooral stellen. Er zijn een hoop mensen die goed werk leveren en zelfs een ondergewaardeerd beroep hebben. Misschien moeten we naar minder volksvertegenwoordigers gaan (van 124 naar 80 of 90), maar dan wel diegenen die er hun roeping van maken. Zoals ik van muziek mijn roeping heb gemaakt."

En het kan ook slechter. Zo wijst Schueremans erop dat hij in de ranglijst van parlementariërs toch 102e op 124 is geëindigd (op www.zewerkenvoorjou.be), "al ben ik daar absoluut niet fier op”. "Ik wist ook dat als ik zou blijven zitten en mijn termijn zou uitdoen, ik anoniem in het pak zou kunnen verdwijnen, maar daar heb ik lak aan."

Sinds 1 januari is er geen uittredingsvergoeding meer voor wie zelf ontslag neemt uit het Vlaams Parlement. Schueremans zegt dat hij daarom tot nu gewacht heeft om ontslag te nemen, zodat hij de belastingbetaler geen extra geld kost. Hij wordt als parlementslid opgevolgd door de 39-jarige Jo De Ro.