Tomorrowland is beste festival van Europa

Het Belgische zomerfestival Tomorrowland is tijdens de uitreiking van de European Festival Awards in Groningen uitgeroepen tot beste groot festival van het voorbije jaar. Er waren ook prijzen voor Pukkelpop en Herman Schueremans tijdens het gala.

De European Festival Awards zijn uitgereikt op de eerste dag van het Eurosonic Noorderslag Festival in Groningen. Het dancefestival Tomorrowland in Boom (foto) was goed voor de prijs voor beste groot festival. Vorig jaar ging die award naar Sziget Festival in Hongarije.

Pukkelpop en Rock Werchter-organisator Herman Schueremans werden ook in de bloemetjes gezet op de vierde editie van de European Festival Awards. Pukkelpop werd uitgeroepen tot de laureaat in de categorie beste promotor.

Herman Schueremans nam de lifetime achievement award in ontvangst tijdens het gala. "Politiek en religie verdelen de mensen, muziek verenigt ze", zei Herman Schueremans. De topman van Live Nation veroorzaakte de voorbije dagen ophef, nadat hij zelf gekozen had om het Vlaams Parlement vervroegd te verlaten. "Ik heb echt wel betere dingen te doen", zei hij daarover.

Roskilde Festival in Denemarken werd door de artiesten aangeduid als favoriete festival van het jaar. Foo Fighters kreeg de prijs voor beste hoofdact op een festival. Pukkelpop, Rock Werchter en Tomorrowland waren ook genomineerd voor de prijs van beste line-up van het voorbije jaar, maar die ging naar het dubbelfestival Rock Am Ring/Rock Im Park in Duitsland. "I follow rivers" van Lykke Li volgt "Viva la vida" van Coldplay op als festivalnummer van het voorbije jaar.