Zieke Hugo Chávez legt de eed morgen niet af

De Venezolaanse president Hugo Chávez zal morgen de eed niet afleggen voor een nieuwe ambtstermijn. Chávez, die aan kanker lijdt, ligt in een ziekenhuis op Cuba en is niet in staat om de ceremonie bij te wonen.
Gisteren kwamen aanhangers van Chávez bijeen aan de Venezolaanse ambassade in Buenos Aires.

De Venezolaanse president onderging op 11 december zijn vierde operatie in een ziekenhuis in Havana. Aanvankelijk werd gemeld dat de operatie succesvol verlopen was, maar achteraf bleek dat de president een infectie aan de luchtwegen had opgelopen.

Zijn toestand zou "stabiel" zijn, aldus de Venezolaanse regering, maar zoals verwacht kan hij de geplande inauguratieceremonie morgen dus niet bijwonen. De parlementsvoorzitter, Diosdado Cabello (kleine foto), heeft een verklaring voorgelezen waarin hij zei dat Chávez niet naar het parlement komt voor zijn eedaflegging, op advies van zijn artsen.

Wat er nu gaat gebeuren, is niet meteen duidelijk. Volgens vicepresident Nicolas Maduro kan Chávez gewoon op een later moment de eed afleggen. De vicepresident verwijst daarvoor naar artikel 231 van de grondwet en verduidelijkt dat "de eedaflegging op een latere datum zal plaatsvinden voor het hooggerechtshof".

De aanhangers van de linkse Chávez lijken dus niet geneigd om in de komende 30 dagen nieuwe verkiezingen uit te schrijven, zoals de oppositie -ook verwijzend naar de grondwet- vraagt. Hugo Chávez is al sinds 1999 aan de macht in Venezuela. In oktober werd hij herkozen voor een vierde termijn.