91 mensen vrijwillig voor rechter in "aardappelproces"

5 professoren en 86 andere "vrijwilligers" willen zich samen met 11 beklaagden laten vervolgen op het "aardappelproces" voor de rechtbank van Dendermonde. De beklaagden moeten zich verantwoorden voor de actie op een proefveld met genetisch gewijzigde aardappelen in Wetteren eind mei 2011.

Het proces begint op 15 januari. De organisatie Field Liberation Mouvement maakte de lijst met "vrijwilligers" gisteren openbaar.

De professoren die zich vervolgd willen laten zien, zijn de filosofen Lieven De Cauter (KU Leuven) en Maarten Van Dyck (UGent), wetenschapsfilosofe Isabelle Stengers (ULB), Erik Swyngedouw (Universiteit Manchester) en de Brusselse rechtenprofessor Daniel De Beer de Laer (Facultés Universitaires Saint-Louis).

Daarnaast vragen ook onderzoekers vervolging, zoals moleculair biologe Karin Verelst (VUB), Diederik Strubbe (UA) en Robrecht Vanderbeeken (UGent).

Wat politici betreft wil, zoals eerder aangekondigd, europarlementslid Bart Staes (Groen) vrijwillig verschijnen, naast lokale politici zoals Ecolo-raadslid Jean-Claude Beguin (Courcelles), Groen-raadslid Barbara Redant (Oosterzele) en gemeenteraadslid Dominique Plancke (Rijsel). Op de lijst staat ook gewezen parlementslid en voormalig directeur van Bioforum Leen Laenens.

De actie wordt ook gesteund door Hans Lammerant (Vredesactie), Dominique Willaert (Victoria Deluxe), naast leden uit verschillende actiegroepen, 11.11.11., Friends of the Earth, studenten en ongebonden burgers.

"Het zijn allemaal burgers die op één of andere manier deelnamen aan de "grote aardappelruil" van 29 mei 2011", aldus de veldbevrijders. Ze klagen ggo-veldproeven aan, omdat gezondheids- en milieu-effecten onvoldoende onderzocht zouden zijn, verzetten zich "tegen de steeds verder gaande privatisering en monopolisering van de voedselproductie" en tegen onderzoek dat te veel gefinancierd wordt door de industrie.