"Hamas en Fatah willen akkoord bekrachtigen"

De Palestijnse organisaties Hamas en Fatah zouden volgens Egyptische bronnen de bekrachtiging van een niet-uitgevoerd verzoeningsakkoord uit 2011 aan het bespreken zijn. De gesprekken zouden in een positieve sfeer verlopen.
AP2011
Meshaal (links) en Abbas (rechts) bij de onderhandelingen in Caïro in 2011.

In 2011 was verzoening dichtbij. Khaled Meshaal en Mahmoud Abbas tekenden een verzoeningsovereenkomst, dat echter nooit van kracht werd. Afgesproken was dat beide partijen zouden samenwerken voor een gezamenlijke interimregering en verkiezingen in 2012. Die onderhandelingen zijn echter afgesprongen, maar zijn - dankzij bemiddeling van de Egyptische president Mursi - opnieuw opgestart.

De verhoudingen tussen de twee Palestijnse groeperingen raakten verzuurd nadat Hamas de parlementsverkiezingen in 2006 had gewonnen. In juni 2007 greep Hamas de macht in de Gazastrook. Abbas' Fatah-partij bleef regeren over de Westelijke Jordaanoever. Israël, de EU en de VS beschouwen Hamas als een terroristische organisatie.