"Hervorming van de dotaties zal er sneller komen"

De hervormingen aan de dotaties voor het koningshuis én de controle erop, zoals voorzien in het akkoord over de staatshervorming, zullen er sneller komen. Dat heeft premier Elio Di Rupo (PS) in de Kamer bekendgemaakt. Het parlement reageert tevreden.

In het akkoord over de staatshervorming staan in het luik "politieke vernieuwing" enkele maatregelen over de dotaties aan het koningshuis. Maar die nieuwe regels zouden pas van kracht worden bij de volgende koning.

"Het is van belang om daar nu sneller werk van te maken", zegt Di Rupo in de Kamer na de verontwaardiging over de stichting van koningin Fabiola. "Ik deel de verontwaardiging, hier rijzen ethische problemen. Noch de koning, noch de regering, waren hiervan op de hoogte."

"Het klopt ook dat er in de wet over de dotaties geen controlemechanisme is opgenomen. Dat moeten we veranderen", zegt Di Rupo ook. Voor de premier is het aangewezen dat het Rekenhof die controle uitoefent en dat er zo meer transparantie komt over het geld dat het koningshuis krijgt.

Di Rupo krijgt vanuit alle politieke hoeken steun om sneller werk te maken van de hervormingen aan de dotaties.

Slechts dotatie voor drie mensen

In het akkoord over de zesde staatshervorming is afgesproken dat het aantal dotaties wordt beperkt. Voortaan zouden enkel de kroonprins(es), de koning(in) zelf en de voormalige koning(in) recht hebben op een dotatie.