"Lincoln" met 12 nominaties topfavoriet voor Oscars

"Lincoln" is met 12 nominaties de topfavoriet voor de Oscars. "Life of Pi" volgt met 11 nominaties. "Dood van een schaduw", de kortfilm van Tom Van Avermaet met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, is ook genomineerd.
Invision2013

De biografische film van Steven Spielberg over Lincoln, de 16e president van de Verenigde Staten, is 12 keer genomineerd, onder meer in de categorieën beste film, beste regisseur, beste acteur (Daniel Day-Lewis), Sally Field (beste actrice in een bijrol) en Tommy Lee Jones (beste acteur in een bijrol).

De andere genomineerden voor beste film zijn "Amour", "Argo", "Beasts of the southern wild", "Django unchained", "Les misérables", "Life of Pi", "Silver linings playbook" en "Zero dark thirty".

"Life of Pi", de verfilming van het gelijknamige boek van Yann Martel door Ang Lee, volgt met 11 nominaties.

In de categorie beste regisseur nemen Michael Haneke ("Amour"), Benh Zeitlin ("Beasts of the southern wild"), Ang Lee ("Life of Pi"), Steven Spielberg ("Lincoln") en David O. Russell ("Silver linings playbook") het tegen elkaar op. Zeitlin maakte met "Beasts of the southern wild" zijn langspeelfilmdebuut en maakt al meteen kans op een Oscar. Spielberg won als regisseur eerder al Oscars voor "Schindler's list" en "Saving private Ryan".

Ben Affleck ("Argo"), Kathryn Bigelow ("Zero dark thirty") en Tom Hooper ("Les misérables") vielen uit de boot en maken geen kans op de Oscar voor beste regisseur.

Invision2013

Quvenzhané Wallis (9) of Emmanuelle Riva (85) beste actrice?

Een opvallende genomineerde in de categorie beste actrice is de piepjonge Quvenzhané Wallis (9, foto in tekst) die de hoofdrol speelt in "Beasts of the southern wild", een film die 4 keer genomineerd is.

Zij neemt het op tegen Jessica Chastain ("Zero dark thirty"), Jennifer Lawrence ("Silver linings playbook"), Emmanuelle Riva ("Amour") en Naomi Watts ("The impossible"). Wallis is de jongste actrice die ooit genomineerd werd voor een Oscar, Riva (85) de oudste.

In de categorie beste acteur zijn alle ogen gericht op Daniel Day-Lewis ("Lincoln"), die eerder al Oscars won voor "There will be blood" en "My left foot: The story of Christy Brown". Hij neemt het deze keer op tegen Bradley Cooper ("Silver linings playbook"), Hugh Jackman ("Les misérables"), Joaquin Phoenix ("The master") en Denzel Washington ("Flight").

Wint "Amour" ook begeerde beeldje?

In de categorie beste niet-Engelstalige film lijkt "Amour" van Michael Haneke de topfavoriet. De film over een vrouw die na een beroerte helemaal aftakelt, werd het voorbije jaar onophoudelijk bekroond. "Amour" staat tegenover "Kon-tiki", "No", "A royal affair" en "War witch".

Opvallende afwezige in de lijst van genomineerden is "The dark knight rises". De Batmanfilm kon geen enkele nominatie in de wacht slepen. In 2008 had "The dark knight" nog 8 Oscarnominaties.

De Oscars worden op zondag 24 februari uitgereikt in het Dolby Theatre in Los Angeles.

Invision2013

Welke films zijn de grootste kanshebbers?

"Lincoln": 12 nominaties

"Life of Pi": 11 nominaties

"Les misérables": 8 nominaties

"Silver linings playbook": 8 nominaties

"Argo": 7 nominaties

"Zero dark thirty": 5 nominaties

"Amour": 5 nominaties

"Django unchained": 5 nominaties