"Risico's bij heropstart Doel 3 en Tihange 2"

Een falen na het heropstarten van de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2 blijft niet uitgesloten. Dat zeggen de groene partijen op basis van een onderzoek door een Oostenrijkse experte.

Vorige zomer zijn scheurtjes ontdekt in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2 en daarop zijn die twee stilgelegd voor verder onderzoek. Onlangs liet eigenaar Electrabel (GDF Suez) weten dat er geen gevaar dreigt omdat de scheurtjes er wellicht al waren bij de constructie en er niet later zijn gekomen. Electrabel wil dan ook de centrales opnieuw opstarten.

De groene partijen zien dat anders. Zij hebben de Oostenrijkse materiaalexperte Ilse Tweer ingeschakeld om de reactorvaten te onderzoeken.

Uit het onderzoek van Tweer blijkt dat de documentatie over de bouw van de reactorvaten onvolledig is. Tweer sluit niet uit dat de scheurtjes er altijd al geweest zijn, maar kan daar geen uitsluitsel over geven, ook al omdat de constructeur intussen failliet is gegaan.

Volgens Kamerlid Kristof Calvo (Groen, links) is dat voldoende om te vragen dat de reactoren nu definitief stilgelegd worden. Als er geen 100% duidelijkheid komt, moeten de reactoren worden gesloten, vindt hij.

Binnenkort zou de FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, een advies geven. Op basis van dat advies moet de federale regering een beslissing nemen over het al dan niet opnieuw opstarten van de twee kerncentrales.