"Samen erover waken dat het niet meer zo ver komt"

Een vrouw dient een klacht in tegen een psychiater die, ondanks bekentenissen, opnieuw aan de slag is. "Dat is frustrerend", zegt ze. Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen (CD&V) en psychiater Adriaenssens wijzen naar de federale regering, die meer transparantie moet brengen bij de Orde van Geneesheren.

In "Terzake" gaf psychiater Vandereyken de feiten begin oktober toe. "Het kan niet dat een therapeut een relatie heeft met een patiënt", zegt hij. Twintig jaar lang had hij relaties met verschillende patiënten.

Hoewel er een onderzoek loopt bij het gerecht en bij de Orde van Geneesheren, is Vandereyken toch aan de slag, zij het in zijn privépraktijk. Bij de instelling in Tienen, waar hij voordien werkte, is hij niet meer welkom. Bij de KULeuven, waar hij ook werkte, is hij geschorst.

Een van de patiënten getuigt in "Terzake". "Het is frustrerend dat de uitzending niets heeft veranderd. Er was een grote hetze, maar uiteindelijk gaat alles voort. Het stoort mij, dat kan niet", zegt ze. "Ik ben soms razend kwaad, ik hoop dat het niemand overkomt."

"Ik ging een aantal jaar in therapie bij hem en ik vertelde hem dat ik verliefd op hem was geworden. Hij omschreef dat toen als afhankelijkheid. Maar later nam hij het initiatief en spraken we af in het weekend. Toen vertelde hij dat hij ook verliefd was op mij. Dan is de relatie begonnen."

Twee keer kwam het tot een crisis en de therapeut bracht de vrouw naar het ziekenhuis, waar hij zelf ook werkte. "De relatie ging intussen voort. Maar ik mocht er niets over zeggen tegen de andere hulpverleners", zegt de vrouw. "Misschien had het geholpen als ik dat wel had kunnen doen..."

"Dit is een collectieve verantwoordelijkheid"

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en psychiater Peter Adriaenssens buigen zich in "Terzake" over de vraag hoe het komt dat er nog niets veranderd is.

"Dit is een collectieve verantwoordelijkheid. We moeten ons afvragen: hoe krijgen we dit gestopt? Want het is erg dat mensen met hun verhaal naar de media moeten stappen. Dat betekent dat ze het al hebben aangekaart bij de instelling, bij het gerecht of bij andere instanties, maar dus geen gehoor krijgen", zegt Adriaenssens.

Ook Jo Vandeurzen ziet het zo: "Als je dit wil stoppen, moeten we er samen over waken dat het niet meer zo ver moet komen". Vandeurzen zegt daarom ook dat onder meer het gerecht, de Orde van Geneesheren en de politiek beter moeten reageren. "Maar we mogen niet de fout maken om een jas van regeltjes aan te trekken."

Hij wijst erop dat er een Vlaams meldpunt via het nummer 1712 en dat die inspanningen "niet nutteloos" zijn. Een team experts gaat de klachten onderzoeken die binnenkomen. Maar Vandeurzen ziet een probleem bij de Orde van Geneesheren, die niet transparant is. "Daar zijn hervormingen nodig, maar dat is een federale materie", wijst hij zijn collega's met de vinger.

Wie aangegrepen is door dit verhaal of wie met vragen zit, kan terecht op de website van Tele-Onthaal.