Beke verwerpt gedoogsteun, Weyts is verbaasd

De CD&V-voorzitter Wouter Beke kant zich tegen de gedoogsteun van Vlaams Belang in Denderleeuw. Maar hij denkt nu niet aan sancties voor zijn lokale mandatarissen. De N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts is naar eigen zeggen verbaasd over de "hysterie".

In de Oost-Vlaamse gemeente Denderleeuw werden de kandidaten van de N-VA en CD&V gisteravond verkozen tot schepen en voorzitter van de gemeenteraad, met steun van Vlaams Belang.

Beke verwerpt de gedoogsteun, maar verwacht veel van het initiatief van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA). Hij hoopt zo op een werkbare meerderheid in Denderleeuw.

"De gedoogsteun is geen goede manier om een stabiel bestuur te brengen. Minister Bourgeois heeft nu een initiatief genomen en aan de gouverneur gevraagd om te kijken of er geen stabiel bestuur mogelijk is", zei Beke.

De lokale mandatarissen van CD&V zagen gisteravond alvast geen probleem. Volgens Jan De Nul ging het om een democratische stemming, zoals voorzien in het gemeentedecreet, omdat er tegen 24 december geen bestuursmeerderheid was.

Beke denkt momenteel niet aan sancties voor de lokale CD&V'ers. "Laat ons eerst de initiatieven van de minister afwachten om te kijken of er een stabiel bestuur mogelijk is. First things first."

Verbaasd over "hysterie"

De N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts is naar eigen zeggen verbaasd over de hysterie die heerst rond de discussie over het al dan niet doorbreken van het cordon sanitaire in Denderleeuw. "Het is al meermaals gebeurd dat de traditionele partijen de steun van Vlaams Belang gebruikt hebben, zelfs op nationaal niveau", zegt Weyts.

Hij verduidelijkt dat de SP.A en Open VLD in 2004 nooit hadden kunnen beslissen over de invoering van de provinciale kieskringen zonder "de noodzakelijke steun" van Vlaams Belang. "Van enige schroom was toen allerminst sprake."

Momenteel gaan de traditionele partijen zelfs nog verder in hun samenwerking met Vlaams Belang, hekelt Weyts, "soms zelfs door het delen van mandaten in de OCMW- en politieraad".

Zelf heeft de N-VA in Denderleeuw nooit gehengeld naar de steun van Vlaams Belang, "laat staan dat er ooit een tegenprestatie zou zijn geboden", aldus Weyts. Zijn partij blijft intussen zoeken naar een oplossing voor een stabiel bestuur in de stad voor de komende zes jaar, besluit hij.