Bourgeois geeft gouverneur nieuwe bemiddelingsopdracht

Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) geeft de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys een nieuwe bemiddelingsopdracht om de situatie in Denderleeuw te deblokkeren. Dat verklaarde hij in "De ochtend". Jo Fonck, de SP.A-burgemeester, zei dan weer dat hij zijn verantwoordelijkheid zal opnemen en het nieuwe college niet zal tegenwerken.

Denderleeuw heeft sinds gisteren dus een minderheidscollege van N-VA en CD&V. Dat kwam tot stand met steun van Vlaams Belang. Burgemeester blijft SP.A'er Jo Fonck aangezien er geen voordrachtslijst met voldoende handtekeningen kon worden ingediend.

"Geen goede zaak"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois is niet gelukkig met deze situatie. Hij maakt zich zorgen over de bestuurbaarheid van de gemeente. "Een minderheidsbestuur vind ik geen goede zaak. Het zit niet in onze cultuur en genen. Bovendien is politiek keuzes maken en dat is moeilijk vanuit een oppositie. Ten slotte leidt dit ertoe dat je permanent onderhandelt."

Wat kan Bourgeois nu doen? In de eerste plaats zal hij gouverneur André Denys een nieuwe bemiddelingsopdracht geven, zoals hij eerder al deed op 6 december. "Ik vind het mijn taak dit te blijven proberen", aldus Bourgeois. "Ten tweede zal ik ook een nieuwe voordracht van een burgemeester vragen. De huidige voordrachtsakte is onontvankelijk. Maar in het gemeentedecreet staat dat je opnieuw mag vertrekken van een blanco blad."

Ten slotte: als alles mislukt, moet Bourgeois zelf een burgemeester aanduiden. "Ik zal dan een burgemeester benoemen buiten de raad, maar dat is zeer uitzonderlijk. Die burgemeester zou in de gemeenteraad zitten met een raadgevende stem." Hij of zij zou dan niet kunnen meestemmen met de meerderheid.

"Niets is onmogelijk"

Maar in afwachting zal de SP.A'er Jo Fonck de leiding van het minderheidskabinet van CD&V en N-VA moeten nemen. Dé hamvraag is dan ook: hoe gaat hij dat doen?

"Niets is onmogelijk", zegt Fonck, die vannacht naar eigen zeggen slecht geslapen heeft, in "De ochtend". "Ik ga mijn verantwoordelijkheid nemen en zeker niet tegenwerken. Dat is mijn stijl niet. Ik ga proberen mijn gemeente bestuurbaar te houden in het belang van de inwoners."

Het gemeentedecreet stelt dat de aftredende burgemeester burgemeester blijft tot de nieuwe burgemeester wordt benoemd. Die benoeming gebeurt door de gouverneur en de minister op basis van een voordrachtsakte. "Daar wringt nu juist het schoentje", zegt Fonck, "want CD&V en N-VA kiezen er in Denderleeuw bewust voor om te starten met een minderheidscollege. Daardoor heeft men onvoldoende stemmen om een nieuwe burgemeester voor te stellen."

Meest gelezen