Drie Koerdische vrouwen vermoord in Parijs

In een Koerdisch centrum in de Franse hoofdstad zijn de lichamen van drie vermoorde vrouwen teruggevonden. In Frankrijk hebben honderden Koerden betoogd tegen de moorden. Turkije heeft de moordpartij veroordeeld.
AP2013

De lichamen werden gisteren ontdekt door de politie en de brandweer. Die waren opgeroepen nadat een medewerker vastgesteld had dat de deuren van het centrum geblokkeerd waren en dat er bloed aan een deur kleefde.

De drie slachtoffers zijn allen medewerkers van het centrum. Een van hen is de vertegenwoordigster van de Koerdische verenigingen in Frankrijk. Een andere, Sakine Canzis, was in de jaren 80 een van de oprichters van de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK. 

Volgens sommige media kregen de drie vrouwen een kogel in het hoofd. De politie wil dat niet bevestigen, maar minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls (links) spreekt over "een executie" en "onaanvaardbare moorden".

Na de moord hebben Koerden in Parijs en Marseille betogingen gehouden uit woede. Ze riepen slogans tegen Turkije, maar ook tegen de Franse overheid die volgens hen te weinig zou ondernemen om de Koerden te beschermen. 

Een woordvoerder van de Koerdische verenigingen zegt dat de moorden wellicht bedoeld zijn om vredesgesprekken tussen de PKK en Turkije te ondermijnen.

AP2013

De Koerdische gemeenschap in Frankrijk

In Frankrijk wonen ongeveer 150.000 mensen van Koerdische afkomst, de meeste in en rond Parijs. Velen van hen zijn daar in de jaren 80 naartoe gevlucht toen in Turkije een burgeroorlog tussen het leger en de afscheidingsbeweging PKK uitbarste. Frankrijk heeft toen veel Koerdische bannelingen opgevangen.

Andere Koerden komen uit Iran en Irak en soms ook uit Syrië, waar ze ook vervolgd werden door de lokale regimes. 

Toch heeft het Franse gerecht ook regelmatig acties ondernomen tegen Koerdische groeperingen die het verdenkt van afpersing (revolutionaire taks) en financiering van rebellen- en terreurgroepen in hun land van herkomst.

AP2009

Turkse premier veroordeelt de moorden

Opvallend is dat de Turkse premier Tayyip Erdogan de moorden meteen heeft veroordeeld. Volgens hem zijn ze bedoeld om het vredesoverleg tussen Turkije en de PKK te ondermijnen. Hij sluit ook een interne afrekening binnen de PKK niet uit.

Erdogan riep op tot kalmte tot het resultaat van het onderzoek van de Parijse politie afgerond is. Intussen wil hij de gesprekken met de opgesloten PKK-leider Abdullah Öcalan voortzetten. Dat moet er volgens Erdogan toe leiden dat de PKK de wapens neerlegt.

Het Koerdisch Instituut in Brussel is geschokt, maar zegt dat er geen enkele reden is om te denken dat het om een interne afrekening zou gaan binnen de PKK.