Emeli Sandé is favoriet voor de Brit Awards

De Britse zangeres Emeli Sandé is met 4 nominaties de grote favoriet voor de Brit Awards, de belangrijkste Britse muziekprijzen. Mumford & Sons en Alt-J kunnen op 20 februari elk 3 awards binnenhalen.
Invision2013
2012 was het jaar van de doorbraak voor Emeli Sandé.

Sandé, die met "Our version of events" de best verkochte plaat van 2012 in Groot-Brittannië op haar naam heeft staan, is genomineerd voor beste vrouwelijke artiest en beste album. Daarnaast maakt de soulzangeres met 2 verschillende nummers, "Next to me" en "Beneath your beautiful", kans in de categorie beste single.

Zangeres Rita Oro heeft 3 nominaties, waaronder ook 2 in de categorie beste single. De bands Mumford & Sons en Alt-J (kleine foto), de winnaar van de Mercury Prize, kunnen in 3 verschillende categorieën een prijs wegkapen. Met respectievelijk "Babel" en "An awesome wave" maken ze kans op de prestigieuze prijs voor beste album. Beide groepen kunnen ook de award voor beste groep binnenhalen.

Muse, Paloma Faith, Plan B, Olly Murs, Jessie Ware, Ben Howard, Coldplay en Rihanna hebben elk 2 nominaties. Die laatste in dat rijtje kan voor de derde keer op rij de prijs voor beste vrouwelijke artiest internationaal wegkapen. De grote winnares van vorig jaar, Adele, heeft met het Bondnummer "Skyfall" dit jaar één nominatie.

Opvallend is ook de nominatie voor de in 2011 overleden Amy Winehouse in de categorie beste vrouwelijke artiest. Ze kon genomineerd worden omdat er dit jaar postuum een album met eerder onuitgebracht materiaal van haar is uitgebracht. De volledige lijst van genomineerden staat op de website van de Brit Awards.

Invision2013