Flageygebouw viert 75e verjaardag met feestjaar

Het Flageygebouw bestaat 75 jaar in 2013. Het voormalige omroepgebouw van de NIR, de voorloper van de VRT en de RTBF, start op 23 januari met de festiviteiten. De openbare omroep viert mee en zet vanaf 25 januari onder meer archiefmateriaal online op Cobra.be

De verjaardag "Flagey 75" opent op 23 januari met concerten van gerenommeerde artiesten, zoals pianist Till Felner. Eind juni is er het Musiq'3 festival en in september slaat het KlaraFestival zijn tenten op in Flagey. Het feestjaar wordt in december afgesloten met een reeks concerten rond De Stem. Daarnaast zijn er ook enkele muzikale cycli en nieuwe voorstellingen in cinema Flagey. Zo vindt er op 15 januari de première van "Les misérables" plaats.

Het vroegere NIR-INR gaf in 1935 de opdracht voor een radio- en televisiegebouw voor de openbare omroepen. In 1938 opende het gebouw, aan het Flageyplein in Elsene, de deuren. Eind jaren 90 werd het verkocht aan privé-investeerders die het gebouw een culturele bestemming gaven.

Ook de VRT viert de 75e verjaardag. Dat doet de openbare omroep onder meer door archiefmateriaal op de website Cobra.be te plaatsen. Al is de openbare omroep al even weg uit het voormalige gebouw, de band is er nog steeds. "De VRT komt nog vaak naar hier terug om activiteiten te organiseren", zegt VRT-radiomanager Els Van de Sijpe. "Iedereen die hier ooit opgetreden of gewerkt heeft, is onder de indruk van de uitstekende akoestiek van het gebouw."