Fordbonden dagvaarden Europese directie

De vakbonden van Ford Genk dagvaarden de Europese directie van de autobouwer wegens contractbreuk. Volgens de bonden zijn daar genoeg argumenten voor. De Vlaamse regering van haar kant eist 42,9 miljoen euro terug van Ford.

Vergaderingen tussen de vakbonden en de Europese Ford-directie zijn al enkele keren op een juridische krachtmeting uitgedraaid. De vakbonden bij Ford Genk hebben nu juridisch advies ingewonnen. Volgens hun juridische adviseurs zijn er genoeg argumenten die een gerechtelijke procedure tegen Ford rechtvaardigen. De kern van de aanklacht is contractbreuk.

Daarbij wordt vooral verwezen naar het zogenoemde Toekomstcontract, waarin Ford werkzekerheid tot 2020 beloofde in ruil voor 12 procent besparingen en enkele fikse toelagen van de Vlaamse regering.

Een andere belofte die in de aanklacht wordt betrokken, is de jaarlijkse capaciteit van 225.000 wagens. Volgens de verklaringen van de directie woensdag, zouden er dit jaar "maar" 123.000 auto's gebouwd worden in Genk.

De clausule waar Ford zich op beroept om het Toekomstcontract niet te moeten naleven, meer bepaald dat alles te herbekijken valt bij "grote economische veranderingen", heeft volgens experts geen juridische waarde aangezien de omschrijving veel te vaag is.

Peeters eist 42,9 miljoen euro terug

De vakbonden voelen zich ook gesteund door de overheid, nu de Vlaamse regering 42,9 miljoen euro steun zal terugeisen van Ford. Zo berichtte Het Belang van Limburg. De procedure wordt in gang gezet wanneer de beslissing in het kader van de wet-Renault definitief is. Het geld zal worden gebruikt voor de economische heropleving van Limburg.

Onmiddellijk na de aankondiging van de sluiting van de Fordfabriek had Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) al gezegd dat hij dacht dat Ford contractbreuk had gepleegd. "We moeten samen met de vakbonden bekijken welk gevolg we gaan geven aan dat juridisch advies", klonk het toen.

"Ik heb intussen alle adviezen binnen", zegt Peeters vandaag in "De ochtend". "Die zijn klaar en duidelijk: de opleidings- en investeringssteun die sinds 2002 is gegeven aan Ford, kan ik terugvorderen." De minister-president vreest wel dat het een procedureslag kan worden en dat het niet zeker is of het integrale bedrag zal worden teruggestort.

Krijgt de Vlaamse overheid het geld terug, dan zal het integraal worden besteed aan de economische uitbouw van Limburg in het zogenoemde "Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat" en dus bovenop de 57,9 miljoen euro komen die de regering oorspronkelijk had opzijgezet voor de bouw van drie nieuwe modellen in Genk.