Gekleurde fresco's ontdekt in het Colosseum

Tijdens werken aan het Colosseum in Rome zijn overblijfselen ontdekt van gekleurde fresco's. Dat heeft de directrice van het monument gemeld. Uit de vondst kan men afleiden dat het amfitheater kleurrijk versierd was ten tijde van de gladiatorengevechten en andere spelen.
AP2007
(Archieffoto)

"We hebben sporen gevonden van blauwe, rode en groene versieringen", aldus directrice Rossella Rea. De overblijfselen, die "enkele vierkante meter groot zijn", werden ontdekt in een afgesloten galerij tussen het tweede en het derde niveau van het Colosseum. Het gaat om heroïsche en erotische taferelen.

Naast de gekleurde fresco's werden er ook inscripties gevonden uit de zeventiende eeuw en handtekeningen van toeschouwers en reizigers.

"We hopen dat we nog meer ontdekkingen kunnen doen, maar alles zal afhangen van de fondsen die we ontvangen om de werken verder te zetten", besluit Rossella Rea.

De galerij waar de fresco's ontdekt werden, zal volgende zomer toegankelijk zijn voor het publiek.

AP2011

Flavische Amfitheater

Het Flavische Amfitheater, zoals het Colosseum eigenlijk heet, werd gebouwd in de eerste eeuw van onze tijdrekening en was het grootste amfitheater in het Romeinse rijk.

Het werd gebouwd door de Flavische keizers Vespasianus en Titus. Titus' opvolger Domitianus voegde er nog een verdieping en een aantal ondergrondse gangen en kamers aan toe. 

Het Colosseum was niet alleen het grootste maar ook het beroemdste amfitheater in het Romeinse rijk. Het stond bekend als het Amphitheatrum Flavium naar de familienaam van Vespasianus, Titus en Domitianus, Flavius. Waarschijnlijk komt de populaire naam van het amfitheater van het ruim 35 meter hoge beeld, de Colossus van Nero, dat er naast stond, en niet van de grote afmetingen van het gebouw.