Hooggerechtshof: "Uitstel eedaflegging Chávez legaal"

Het Hooggerechtshof in Venezuela heeft beslist dat het uitstel van de eedaflegging van de president legaal is. Chávez is momenteel te ziek om de eed af te leggen. De oppositie had daarom op nieuwe verkiezingen gehoopt, maar legt zich nu - gedeeltelijk - neer bij de beslissing van het hof. Gerechtsgeleerden spreken over een "staatsgreep".
AP2007

De Venezolaanse president Hugo Chávez onderging op 11 december zijn vierde operatie in een ziekenhuis in de Cubaanse hoofdstad Havana. Aanvankelijk werd gemeld dat de operatie succesvol verlopen was, maar achteraf bleek dat de president een infectie aan de luchtwegen had opgelopen. Zijn toestand zou "stabiel" zijn, maar hij is nog te ziek om de eed af te leggen.

Volgens het Hooggerechtshof is dat geen probleem omdat er een duidelijk verschil is tussen de eedaflegging en de start van een nieuw presidentieel termijn. "De eedaflegging gaat er ooit wel komen, maar op dit moment is het nog niet zeker wanneer, hoe of waar de president dat zal doen", aldus de voorzitter van het Hooggerechtshof Luisa Estella Morales. Voor het dagdagelijkse bestuur ziet Morales geen problemen.

Van leugens tot staatsgreep

De oppositie had gevraagd om nieuwe verkiezingen, maar daar lijkt het Hooggerechtshof nu een stokje voor te steken. "Het is duidelijk dat hij niet gezond genoeg is om te besturen", aldus oppositieleider Ramon Guillermo Aveledo. "Wie dat wel beweert, die liegt."

Aveledo wil dat het parlement tijdelijk de functie van president overneemt en dat het Hooggerechtshof een onafhankelijk panel van dokters aanstelt om de gezondheidstoestand van Chávez te onderzoeken. Het Hooggerechtshof heeft alvast laten weten dat laatste niet te doen.

Henrique Capriles (kleine foto), die andere oppositieleider en oud-presidentskandidaat, legt zich wel neer bij de beslissing van het Hooggerechtshof. "Er is een beslissing gevallen, er is een interpretatie gekomen van het Hooggerechtshof", aldus Capriles. "Het is nu vicepresident Maduro aan wie de verantwoordelijkheid toekomt om te besturen."

Gerechtsgeleerden zijn het daar niet mee eens. Volgens hen neemt het Hooggerechtshof een loopje met de wet. Vicente Gonzalez de la Vega, een professor rechten aan de Centrale Universiteit van Venezuela, spreekt zelfs over een "staatsgreep". "Hoe kunnen ze zeggen dat de president niet afwezig is en zijn taken kan blijven uitvoeren, als hij niet eens een brief kan tekenen?"