Kaspisch gasconsortium koopt zich in Nabucco-pijpleiding

Het internatonaal consortium Shah Deniz gaat een belang van 50% nemen in de Nabucco. Dat is de pijpleiding die vanaf 2018 aardgas vanuit Azerbeidzjan naar Europa moet brengen. Op die manier vermindert de EU haar afhankelijkheid inzake aardgas van Rusland.
AP2009

Hoeveel het consortium inbrengt, is nog niet bekend, maar het zou wel de helft van Nabucco in handen krijgen. De overige helft blijft in handen van de huidige eigenaars, dat zijn de staatsgasmaatschappijen van Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Turkije.

Het consortium zelf omvat BP (25,5%), het Noorse Statoil (25,5%) en ook Socar (uit Azerbeidjzan), Total, Lukoil/Eni, de Iraanse maatschappij NIOC en het Turkse TPAO, die elk een belang van 10% bezitten. Zij hebben samen geïnvesteerd in de uitbating en modernisering van gasontginning in de Kaspische Zee na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

De Nabucco-pijpleiding zal vanaf 2018 aardgas vanuit Azerbeidzjan en Turkije via de betrokken landen naar Europa brengen zonder dat daar tankers en overslag aan te pas komen. 

Op die manier wil de Europese Unie haar afhankelijkheid van aardgas vanuit Rusland verkleinen. Nu is Rusland nog de belangrijkste leverancier via pijpleidingen door Oekraïne en Wit-Rusland. In het verleden heeft Moskou die leveringen al eens stopgezet om die landen onder druk te zetten.

Nu al voert het consortium Azerisch gas uit via een pijpleiding doorheen Georgië en een doorheen Turkije naar havens aan de Zwarte Zee en de Middellandse Zee.

AP2005