Pak minder scheidingen, wellicht door de crisis

Het aantal echtscheidingen in ons land is in 2012 sterk gedaald en dat heeft wellicht veel te maken met de crisis. Mensen die anders zouden scheiden, blijven nu eerder samen uit angst voor financiële problemen.

De Standaard en Het Nieuwsblad konden de cijfers van de Belgische federatie van notarissen inkijken. De notarissen hebben wel enkel de cijfers van de scheidingen met onderlinge toestemming, veruit de grootste groep, maar absolute cijfers zijn er dus niet.

Maar in de tellingen zijn de cijfers afgezet tegen die van 2000. Als er in 2000 nog 100 scheidingen waren, dan waren er in 2011 nog 82. Pas vorig jaar kwam er een hele scherpe terugval: voor 100 scheidingen in 2000 waren er in 2012 nog slechts 45.

Volgens de notarissen speelt de crisis een belangrijke rol in de dalende cijfers. "Koppels die anders zouden scheiden, blijven nu bij elkaar omdat ze bang zijn dat ze anders in de financiële problemen komen", klinkt het vermoeden. Ook socioloog Dimitri Mortelmans (UA) denkt dat de crisis een rol speelt. Hij verwacht wel een opstoot als de economie weer aantrekt.