Recordaantal passagiers voor Brussels Airport

Ondanks de economische crisis kon de luchthaven van Zaventem vorig jaar een groeicijfer van 1 procent voorleggen en verwelkomde ze bijna 19 miljoen passagiers. Een record sinds 2001.

Brussels Airport kreeg het voorbije jaar exact 18.971.332 passagiers over de vloer. Na een voorspoedige eerste helft van het jaar met een groei van 2,3 procent passagiers, liep de groei in de tweede helft wel wat terug. De maand december kon afgesloten worden met een beperkte daling van 1,1 procent.

Het aantal lokaal opstappende passagiers bleef ongeveer status quo (-0,1 procent) en ook het aantal passagiers op intra-Europese vluchten bleef ongewijzigd tegenover 2011. Op lange afstand noteerde Brussels Airport dan weer een groei van 6,3 procent, terwijl ook het aantal transferpassagiers is toegenomen met 7,7 procent.

De resultaten van het passagiersverkeer op Brussels Airport zijn vergelijkbaar met die van andere grotere Europese luchthavens in 2012. "Deze resultaten -en de positieve evolutie van het transferverkeer in het bijzonder- tonen het belang van de ontwikkeling van Brussels Airport als hub voor Star Alliance, die een positief tegengewicht vormde voor de impact van de economische crisis op de reisbereidheid in het algemeen", klinkt het bij de luchthavenuitbater.

Wat het vrachtverkeer betreft, zag Brussels Airport de gevlogen vracht met 3,3 procent dalen van 475.000 naar 459.265 ton, maar toch doet de nationale luchthaven het beter dan de meeste andere Europese luchthavens. "De daling liet zich vooral voelen in het volvrachtsegment als gevolg van de economische crisis bij het vrachtvervoer van en naar Europa. De vracht aan boord van passagierstoestellen en via integratorvervoer nam in 2012 nog verder toe", luidt het.

Het aantal vliegtuigbewegingen verminderde met 4,4 procent naar 223.431. Het aantal passagiersvluchten verminderde met 4,1 procent, terwijl het aantal reizigers zelf een positieve groei kende van 1%. Dat is volgens Brussels Airport een gevolg van de inzet van grotere toestellen en een verdere verbetering van de bezettingsgraad per toestel.

Brussels Airport toont zich ook tevreden over de verdere verbetering van de bereikbaarheid met de trein: "Dat is bijzonder belangrijk voor de groei van de lokale passagiersmarkt op Brussels Airport. De aansluiting met de Thalys vanaf Parijs en de opening van de Diabolo-verbinding in juni 2012 naar Antwerpen en via Antwerpen naar Nederland vergroten de thuismarkt van Brussels Airport."

Voorts is de luchthavenuitbater verheugd over de aankondiging van Finnair Cargo om van Brussels Airport haar tweede Europese luchtvrachtbasis te maken.