Verdachte niet meer meteen vrij na procedurefout

De Kamer heeft vandaag een wet goedgekeurd die vrijlatingen na procedurefouten inperkt. Zo zal een verdachte niet langer kunnen worden vrijgelaten omdat een huiszoeking niet correct is verlopen. Strafpleiters reageren vernietigend op de wet.

Verdachten die vrijuit gaan omdat er procedurefouten gemaakt zijn, de voorbeelden zijn talrijk. Tijdens de kerstvakantie moest de Gentse rechter een verdachte laten gaan omdat de onderzoeksrechter de telefoontaps onvoldoende gemotiveerd had.

De week voordien moest een andere Gentse rechter een man die verdacht werd van een inbraak bij een juwelier, buiten vervolging stellen omdat de openbaar aanklager twee zaken door elkaar had gehaald.

De nieuwe wet moet die vrijlatingen aan banden leggen. "Dit zal niet alleen fiasco's aanpakken zoals vrijlatingen omdat een datum ergens verkeerd staat ingevuld of een handtekening ontbreekt. Met deze nieuwe regeling zou zelfs het KB Lux-proces mogelijk zijn doorgegaan", zegt Renaat Landuyt (SP.A), de indiener van het wetsvoorstel, in De Standaard.

"Gepruts aan de grondrechten"

Maar de strafpleiters hebben het niet zo begrepen. Zij vrezen voor machtsmisbruik. "Deze wet slaat nergens op", zegt Hans Rieder in De Standaard. "Vanaf morgen kunnen er à volonté huiszoekingen worden uitgevoerd zonder dat die ter discussie worden gesteld."

Zijn collega Sven Mary sluit zich hierbij aan in dezelfde krant. "Onder het mom van een rechtvaardigheidsgevoel bij de bevolking, die zich stoort aan procedurefouten, zit het parlement te prutsen aan grondrechten. De man in de straat zegt dat iedereen bij hem thuis binnen mag vallen, tot het echt gebeurt natuurlijk. Weet u wat voor een macht dit geeft aan de politie?"

"Carte blanche voor politiemensen", noemt advocaat Joris Van Cauter de nieuwe wet. "Iemand kan zonder enige goedkeuring maandenlang worden geobserveerd." Van Cauter en Rieder zouden het beter gevonden hebben als er energie zou gestoken zijn in een complete herziening van de regels rond "nietigheden".