Voorlopig geen acties bij het spoor

Hoewel de vakbonden niet gerustgesteld zijn na overleg met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) over de spoorhervorming, komen er voorlopig geen acties. De vakbonden willen eerst hun achterban raadplegen.

Het kernkabinet heeft gisteren een akkoord gesloten over de spoorhervorming. De huidige drieledige structuur wordt hervormd tot twee delen met enerzijds de NMBS, die de treinen en de stations beheert, en anderzijds Infrabel, dat instaat voor de sporen. De vakbonden willen één spoorbedrijf en zaten gisterenavond even samen met Magnette.

"Het overleg met minister Magnette is vrij goed verlopen", zegt Jean-Pierre Goossens van de ACOD. "Het is inderdaad geen document dat te nemen was of te laten. Het akkoord is een politiek document om omkadering te hebben voor de verdere sociale onderhandelingen." Goossens pleit naar eigen zeggen niet voor acties. "Ik zou liever het overleg afwachten, want op het sociale gebied is er nog niets beslist."

De christelijke vakbond wacht liever meer informatie af. "Over het sociaal statuut hebben we nu meer vragen dan antwoorden gekregen", verklaarde Luc Piens (ACV Transcom). De vakbond neemt voorlopig geen positie in en gaat op 17 januari - net als de ACOD overigens - de achterban raadplegen.

Meest gelezen