Zeker 115 doden bij aanslagen in Pakistan

In Quetta in het westen van Pakistan zijn minstens 80 mensen omgekomen bij twee aanslagen op een biljartzaal in een sjiitische wijk. De aanslag is opgeëist door een soennitische militante groep. Samen met twee andere aanslagen liep de dodentol gisteren op tot zeker 115 doden.
AP2013

Kort na de zelfmoordaanslag op de biljartzaal in Ouetta ontplofte er een bomauto die het vooral op de toegesnelde reddingswerkers gemunt had. In totaal zijn al meer dan 80 doden geteld en dat aantal kan nog oplopen. Zo'n 150 mensen zijn ook gewond geraakt. De snookerzaal ligt in een sjiitische wijk in Quetta, niet ver van de grens met Afghanistan. De aanslag is opgeëist door een militante soennitische groep.

Quetta wordt al langer geplaagd door hevig geweld tussen sjiieten en soennieten. Eerder vielen er ook al 12 doden bij een explosie op een plein in de stad.

In Mingora, een stad in het noorden van Pakistan, zijn vandaag ook 22 doden gevallen bij een aanslag. Zeker 70 mensen raakten er gewond. Die aanslag zou gepleegd zijn door de Pakistaanse Taliban.

"Gisteren was de bloedigste dag voor de Pakistaanse sjiitische gemeenschap sinds mensenheugnis", zegt Ali Dayan Hasan van Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie roept de Pakistaanse autoriteiten op om niet onverschillig te blijven toekijken hoe verschillende gemeenschappen in het land in koelen bloede worden vermoord.

AP2013