Zorbonaut stuitert in kloof en komt om

Een 27-jarige Russische zorbonaut is omgekomen toen de bal uit kunststof waarin hij zich bevond, van het geplande pad afweek en in een 1 kilometer diepe kloof tuimelde. Een andere zorbonaut raakte zwaargewond.

Zorben is een activiteit waarbij een of meerdere personen zich in een bal uit kunststof - de zogenoemde zorb - van een helling laten rollen. De zorb bestaat uit een grote buitenbal en een kleinere binnenbal die met kabels aan elkaar zijn verbonden. Een persoon die zich in zo'n zorb bevindt, wordt een zorbonaut genoemd.

In Rusland is die steeds aan populariteit winnende activiteit wel erg uit de hand gelopen. Twee Russische vrienden lieten zich van een heuvel afrollen in de Kaukasus, maar de zorb stuiterde van het geplande pad af. De man beneden die de zorb moest opvangen, probeerde de bal tevergeefs nog tegen te houden, maar kon niet voorkomen dat de zorb in een kloof van 1 kilometer diep tuimelde. De bal kwam pas tot stilstand bij een dichtgevroren meer.

De twee inzittenden zijn zwaargewond geraakt. Een van de twee, een 27-jarige Rus (kleine foto), is later aan zijn verwondingen overleden. Zijn 33-jarige vriend ligt nog steeds met zware verwondingen in het ziekenhuis. De Russische autoriteiten zijn een onderzoek gestart om na te gaan of alle noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen wel getroffen waren.