3.000 jaar oude graftombes ontdekt in Egypte

Italiaanse archeologen hebben onder de dodentempel van farao Amenhotep II in Luxor verschillende graftombes ontdekt met overblijfselen van houten sarcofagen, menselijke resten en canopische vazen.

Het oude Egypte blijft tot de verbeelding spreken. Italiaanse archeologen hebben onder de dodentempel van farao Amenhotep II (grote foto onderaan) in Luxor verschillende graftombes ontdekt. Amenhotep II regeerde van 1428 voor Christus tot 1397 voor Christus en is vooral bekend van het bloedig neerslaan van een opstand in Syrië, dat toen onder Egyptische voogdij stond.

De vondst van de tombes is belangrijk omdat ze aantonen dat de tempels niet alleen werden gebruikt om de farao en/of de goden te aanbidden, maar ook gebruikt werden als graf. In de tombes zijn overblijfselen ontdekt van houten sarcofagen met daarin menselijke resten. Daarnaast zijn ook canopische vazen ontdekt. Dat zijn grafvazen die menselijke overblijfselen bevatten. Die canope zijn van erg hoge kwaliteit, wat doet vermoeden dat degenen die er begraven liggen tot de hogere klassen behoorden.

De oude Egyptenaren geloofden dat de mens na de dood voortleeft in het dodenrijk. Daarom stelden ze alles in het werk om het lichaam zo goed mogelijk te bewaren via mummificatie. De maag, lever, longen en darmen werden voor het mummificeren verwijderd en bewaard in zulke canopische vazen met een dierenkop of mensenhoofd als deksel. De vier vazen, een voor elk orgaan, stelden de vier zonen van Horus voor (man, jakhals, baviaan en havik).