"Betere voorwaarden voor Öcalan? Hij krijgt een tv!"

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij niet van plan is om de omstandigheden in de gevangenis te verbeteren voor PKK-leider Abdullah Öcalan, in ruil voor vlottere onderhandelingen. Behalve dan die ene toegeving: een tv in plaats van een radio.

Tussen de Koerdische groep PKK en de Turkse regering zijn er onderhandelingen aan de gang die zouden moeten leiden tot een akkoord. De PKK (Koerdische Arbeiderspartij) wil meer rechten voor de Koerden, de Turkse regering wil een einde aan de aanslagen door de PKK.

Hoewel Öcalan al in1999 in Kenia werd gearresteerd en al jarenlang in de Turkse gevangenis zit, wordt hij nog steeds beschouwd als de leider van de PKK. Daarom worden de onderhandelingen met hem gevoerd.

Toch verhitten de onderhandelingen de gemoederen bij de Turkse bevolking. Zeker omdat Öcalan in ruil voor de onderhandelingen gevraagd zou hebben om uit de gevangenis te mogen en onder huisarrest te kunnen leven. "Daar kan geen sprake van zijn, huisarrest is géén optie", maakt premier Erdogan zich sterk in de Turkse pers.

"Öcalan zit in een cel van 12 vierkante meter, samen met enkele andere gevangenen, en dat zal zo blijven!", maakt Erdogan zich sterk. Wel heeft hij één toegeving in petto: "hij had tot nu toe een radio in de cel, wel, ik heb een tv besteld."

Gisteren werden in Parijs drie Koerdische vrouwen vermoord. Vermoed wordt dat die aanslag als doel had de onderhandelingen tussen PKK en de Turkse regering te dwarsbomen. Als de PKK en de Turkse overheid een akkoord bereiken, zou dat opzienbarend zijn. Toch zou het de beide partijen niet slecht uitkomen. De Koerden kunnen meer rechten afdwingen, en een vredesakkoord met de PKK zou het Turkse blazoen in de wereld oppoetsen. Turkije krijgt, in de eerste plaats van de Europese Unie, erg veel kritiek voor de houding ten aanzien van de PKK.