"Dit portret zal zeker in haar toilet terechtkomen"

Het eerste officiële portret van de echtgenote van prins William, er werd de afgelopen dagen reikhalzend naar uitgekeken. Deze ochtend werd het, in de aanwezigheid van Kate Middleton en haar echtgenoot, in de "National Portrait Gallery" in Londen onthuld. En dat deed de monden van velen vol verbazing wijd open vallen. Want, "dit portret lijkt nauwelijks op de echte Kate".

Het portret werd gemaakt door kunstenaar Paul Emsley, die in 2007 nog winnaar was van de prestigieuze "BP Portrait Award for portrait painting". Voor het maken van dit portret baseerde hij zich op een bestaande foto van de hertogin. Emsley: "De hertogin maakte me duidelijk dat ze op een natuurlijke manier wilde geportretteerd worden. Zoals ze dagelijks is. In tegenstelling tot haar officiële ik. Ik denk dat het de juiste keuze was haar lachend af te beelden, want dat is zoals ze echt is."

Maar de reacties zijn allesbehalve positief. Kunstcriticus Robin Simon in Daily Mail: "Ik vind het erg jammer dat ik moet zeggen dat dit portret stinkt." Vooral de schaduw en de rimpels onder haar ogen en haar gekunstelde glimlach liggen blijkbaar zwaar op de maag. Een andere kunstcriticus, Waldemar Januszczak, vertelde BBC News dan weer "ontgoocheld" te zijn, "omdat haar ogen niet glinsteren". Sommige media, uit beleefdheid wellicht, hadden het enkel over de échte Kate Middleton, die er als steeds "stralend" uitzag, bij haar bezoek aan de Gallery.

Op sociale media en diverse internetforums uitten fans van de hertogin hun ongenoegen, zoals:

  • "Ik dacht onmiddellijk aan van die apps die je ouder doen lijken."
  • "Ze hebben haar gezicht opgeblazen."
  • "Komop Kate, gebruik fotoshop !"
  • "Ze ziet eruit alsof ze juist een scheet gelaten heeft."
  • "Wat een oude taart hebben ze van haar gemaakt. Ze ziet er meer dan tien jaar ouder uit."
  • "Mocht ze in de 16e eeuw geleefd hebben, dan zou ze onthoofd worden. Samen met de schilder."
  • "Een mislukt wassen beeld van Madame Tussauds."
  • "Zo’n foto zou de geheime dienst op zijn website publiceren in de rubriek 'Gezocht'."
  • "Spooky."
  • "Dit portret zal zeker in haar toilet terechtkomen."

Kate zelf zou na een bezoek gezegd hebben "opgewonden" te zijn over haar portret…

lees ook